A+ A-
Ρεπορτάζ Υγείας
17-10-2015 / 08:04

Ηγεσία του ΥΥΚΑ προς φαρμακοποιούς: Ναι μεν , αλλά...!

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιστολή στήριξης  και κείμενο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου βάσει του οποίου διασφαλίζεται το υπάρχον γερμανικό σύστημα μέχρι το 2030, καθιστώντας σαφές ότι ώς η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού είναι μη αποδεκτή. 
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
 
Ο υπουργός υγείας και ο γενικός γραμματέας πεανέλαβαν στους φαρμακοποιούς ότι υποστηρίζουν τις θέσεις τους αλλά κατέστησαν και σαφές ότι προσπαθούν να διαχειρισθούν προειλημμένες αποφάσεις.
 
Η επίσημη επιστολή στήριξης της ABDA που συνυπογράφηκε και από τους Αυστριακούς αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της. 
 
Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου ABDA:
Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί πήραν θετική θέση στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακευτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Φριντεμαν Σμίντ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) και του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντου, ο οποίος συνοδευόταν από μία τετραμελή επιτροπή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι κίνδυνοι που προκύπτουν στην Ελλάδα μέσα από την απελευθέρωση της διακίνησης των φαρμάκων, όπου θα μπορούν και άλλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν φαρμακεία και να διακινήσουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στα σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Σμίντ, επιβεβαίωσε τον κ. Λουράντο ότι θα στηρίξει τον αγώνα του ενάντια στην απελευθέρωση.
Η ΑΒDA θα δώσει αγώνα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ώστε να μην αποδυναμωθεί το φαρμακευτικό επάγγελμα μέσα από την απελευθέρωση. Ισχυρό υπερασπιστικό πλεονέκτημα δίνει στον κ. Λουράντο από μια απόφαση του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της πολλαπλής ιδιοκτησίας και της απαγόρευση της ιδιοκτησίας από μη φαρμακοποιούς, φαρμακοποιών στην Γερμανία.
Τότε οι δικαστές είχαν αποφασίσει ότι ο περιορισμός στην απελευθέρωσης διακίνησης των αγαθών είναι αποδεκτός , όταν αφορά την Δημόσια Υγεία. Η άποψη του κ. Λουράντου είναι ότι αυτή η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ σημαντικό στοιχείο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) συνέταξε κείμενο αλληλεγγύης προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς , το οποίο υπέγραψαν και οι παρευρισκόμενοι κ. Μπέκερ (από τον Γερμανικό Σύλλογο φαρμακείων) και ο Πρόεδρος κ. Κίφερ (Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιμελητηρίων).
"Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός και τα ελληνικά φαρμακεία» αναφέρει το κείμενο. «Η απελευθέρωση είχε ως σκοπό την διασφάλιση υψηλής ποιότητας των αγαθών. Λειτουργήματα και αγαθά που υπηρετούν Κοινωφελείς σκοπούς, προϋποθέτουν εξασφάλιση της ποιότητας, και δεν επιτρέπεται να εξετάζονται κάτω από το πρίσμα της βιομηχανίας (εμπορίου)».
Για αυτό δόθηκε στήριξη στον αγώνα των Ελλήνων φαρμακοποιών, ώστε να διατηρηθούν οι ενισχυμένες δομές και να «χρησιμεύσει το γερμανικό πρότυπο για μία μεταρρύθμιση του συστήματος».
Ο ΠΦΣ παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει τις προσπάθειες ενημέρωσης όλων των επισήμων φορέων σε Ελλάδα και εξωτερικό , έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κρίσιμη αυτή συγκυρία και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του φαρμακοποιού στο φαρμακείο του. 
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ || ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ || ΠΦΣ || ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ || DONTMISS || ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ || ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ||

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χειμαρρώδης ο Κώστας Λουράντος στη ζωντανή συνέντευξη στο iatropedia.gr

"Σωματέμποροι και χρήστες ναρκωτικών δηλαδή θα μπορούν να μπαίνουν στην ΕΠΕ ενός φαρμακείου;" αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου...

ΠΦΣ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των φαρμακείων

Μέχρι σήμερα η άδεια για την ίδρυση φαρμακείου δίνεται μόνο σε πτυχιούχο φαρμακοποιό. Όπως αποκαλύπτουν όμως σήμερα σε έγγαρφό τους οι κ.κ....

Φαρμακεία: Ο κύβος ερρίφθη ή ρίπτεται εντός των επόμενων ημερών

Δύσκολες ώρες φαίνεται ότι ζουν οι φαρμακοποιοί, ειδικά αυτοί που διατηρούν μικρά, συνοικιακά φαρμακεία χωρίς δυνατότητα πρόσληψης υπαλλήλων και...

Δεν "τα βρίσκουν" οι φαρμακοποιοί με την ηγεσία του υπουργείου - Απεργίας συνέχεια

Όπως όλα δείχνουν, καμία συνάντηση δεν μπορεί να βοηθήσει στο γεφύρωμα των διαφορών μεταξύ της Αριστοτέλους και των φαρμακοποιών της χώρας που...

Κλειστά τα φαρμακεία σήμερα και αύριο! Νέα ταλαιπωρία για τους ασθενείς

Κλειστά θα παραμείνουν Δευτέρα και Τρίτη τα φαρμακεία όλης της χώρας καθώς οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε 48ωρη απεργία μετά την κόντρα που έχει...