A+ A-
Ιατρικά Άρθρα
27-10-2015 / 13:00

Αν το κρέας προκαλεί καρκίνο, τελικά, τι μπορούμε να τρώμε; (πλήρης οδηγός με γραφήματα)

Αν δεν το μάθατε από χτες, το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Αλλά και το μη επεξεργασμένο κρέας μπορεί να είναι “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 
 
Και αναρωτιέται κανείς. Μετά από όλα αυτά, τι ακριβώς μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια;
 
Αρχικά, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι καμία από αυτές τις τροφές δεν είναι καταστροφική από μόνη της. Ο μόνος τρόπος να πάθετε κάτι σοβαρό είναι μόνο από την “υπερβολική κατανάλωση”. Αλλά επειδή το κρέας έχει γίνει στη σύγχρονη διατροφή μας κάτι καθημερινό, ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την υπερβολική του κατανάλωση. Οι έρευνες, άλλωστε, δεν λένε ψέμματα: Ναι, αν καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές, θα έχουμε πρόβλημα!
 
Την αναζήτηση του τι μπορούμε να τρώμε την επομένη μιας τέτοιας ανακοίνωσης από τον ΠΟΥ, έκανε και το αμερικανικό δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, CNN. Η συμβουλή των γιατρών που ρωτήθηκαν σχετικά ήταν σαφής: Τρώτε πιο... ελληνικά!
 
Οι γιατροί εκθειάζουν και με αυτή την αφορμή για ακόμα μια φορά την Μεσογειακή Διατροφή. Εκείνη δηλαδή, που έχει πολλά λαχανικά, πολλά φρούτα, πολλούς ξηρούς καρπούς, πολλά βότανα, με αγνό ελαιόλαδο, αλλά περιορισμένα κρέατα και περιορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνει ότι αυτή η διατροφή είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και μειώνει αισθητά τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Διατηρεί ακόμα το μυαλό σας νεανικό και υγιές. Και ενώ θα νιώθετε καλύτερα και ενδεχομένως να ζήσετε και περισσότερο, μια διατροφή που ευνοεί τα λαχανικά και τα φρούτα, θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και μια λεπτότερη περιφέρεια μέσης, το οποίο είναι καλό για τη γενική υγεία, τον αυτοσεβασμό και την ψυχική σας ευεξία.
 
Τι και πόσο πρέπει να τρώτε
 
Οι γιατροί λοιπόν, συνιστούν, να βάζετε πολλά λαχανικά, όσπρια και δημητριακά στα γεύματά σας. Μπορείτε να φάτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε ενδιάμεσα σνακ με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα και να κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 3 μερίδες από τέτοιες τροφές την ημέρα, ειδικά αν είναι από ποικιλίες ολικής αλέσεως. Αν πίνετε, μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με το γεύμα σας. Το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα καλό για την υγεία της καρδιάς σας. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε όσο πιο πολύ μπορείτε με ελαιόλαδο και μειώστε το βούτυρο. Επίσης, περιορίστε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, κρέατος και γαλακτοκομικών γενικότερα.
 
Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε λίγο μπέικον ή σε κάποιο burger κάθε τόσο, μην ανησυχείτε. Όταν γίνεται με μέτρο δεν θα σας πειράξει.
 
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου ( World Cancer Research Fund – WCRF) και τις οδηγίες του βρετανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), το παρακάτω γράφημα αποτελεί έναν βασικό οδηγό για το μέχρι πόσο κρέας (επεξεργασμένο και μη) μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά.
 
 
Επίσης, στο παρακάτω γράφημα, μπορείτε να δείτε ποιες κατηγορίες κρέατος ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο και ποιες ανήκουν σε ομάδες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 
 
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ || ΚΑΡΚΙΝΟΣ || ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ || POPULAR || ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ || ΜΠΕΙΚΟΝ || ΚΡΕΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ || ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ||

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Χάθηκε το μέτρο μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την σύνδεση της κατανάλωσης κρέατος (πχ...

Διευκρινήσεις από τον ΠΟΥ για την κατανάλωση κρέατος και τον κίνδυνο καρκίνου

Στον απόηχο της έκθεσης που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και του...

Απόφαση κόλαφος από τον ΠΟΥ για τα αλλαντικά: Είναι καρκινογόνα!

Όπως μεταδίδει το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως μπέικον και λουκάνικα– συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου. Η σχετική έκθεση του...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον καρκίνο παχέος εντέρου!

Εκατομμύρια ανθρώπους σκοτώνει κάθε χρόνο ο καρκίνος παχέος εντέρου. Εξαιτίας των τραγικών  διαστασεων, που έχει λάβει η πάθηση ο Παγκόσμιος...

Προσοχή στα αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου – Άμεσος κίνδυνος υγείας!

Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την χρήση αρωματικών κεριών και αποσμητικών...