A+ A-
Ιατρικά Άρθρα
12-11-2015 / 14:00

Πρόγραμμα «Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι»

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, οργανώνει ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική. Οι ασθενείς αυτοί συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, συχνά με συσκευές διαφόρων τύπων. 

Ομάδα με επαγγελματίες υγείας θα παρακολουθεί τους ασθενείς από το νοσοκομείο την ημέρα που θα λαμβάνουν εξιτήριο και ακολούθως σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους. 
 
Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα. 
 
Η έγκαιρη έξοδος των ασθενών από το νοσοκομείο μετά από κάθε παρόξυνση μειώνει την πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι, αφορά σε επίσκεψη ειδικού πνευμονολόγου κατ’ οίκον τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση και καταγραφή των ζωτικών τους σημείων η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και  διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο. 
 
Μερικές φορές η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης της ΧΑΠ και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με προχωρημένη νόσο, που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ άλλα σοβαρά νοσήματα. Όμως δεν πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι.
 
Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου Pharmathen, θα συμπεριληφθούν ασθενείς κυρίως με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
 
 
Λίγα λόγια για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
 
Με τον όρο ΧΑΠ περιγράφουμε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών και την επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη διακοπή του καπνίσματος.
 
Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνηθέστερα οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων. 
ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Εκστρατεία ενημέρωσης ΑΝΑΠΝΕΩ για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Περισσότεροι από 375 κάτοικοι των Κυθήρων ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην Χρόνια...

Κάπνισμα: Η σπιρομέτρηση δεν αποκαλύπτει πάντα τη νόσο στους πνεύμονες

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας από το National Jewish Health στο Ντένβερ των ΗΠΑ, σχετικά με την υγεία εκατομμυρίων καπνιστών σε...

Γιατί μερικοί καπνιστές έχουν καθαρούς πνεύμονες

Οι επιστήμονες έριξαν φως στο μυστήριο ορισμένων καπνιστών που φαίνεται να έχουν σχετικά υγιείς πνεύμονες παρά τα τσιγάρα που καπνίζουν. Οι άνθρωποι...

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Κάθε χρόνο η δεύτερη, ή τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με την Χρόνια...

Ασθενείς εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους λόγω της οικονομικής κρίσης

Πολλά και ενδιαφέροντα ακούστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας στη συνέντευξη τύπου ενόψει του 24ου...