A+ A-
Σεξ & Υγεία
09-07-2012 / 08:00
Δημοσιεύθηκε από:
Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

Τα φάρμακα που παίρνετε, επηρεάζουν την ερωτική σας ζωή;

Όπως έχουμε αναφέρει και σε συναφές άρθρο μας , πολλά απο τα συνήθη και καθημερινά φάρμακα είναι πιθανόν  να επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου. Δεν είναι βέβαια πάντοτε εύκολο να επιβεβαιωθεί μια τέτοια ανεπιθύμητη ενέργεια κι αυτό γιατί υπάρχουν πολλές παθήσεις που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα  και συνήθως οι δυσκολίες στην ερωτική ζωή ,δεν συζητιουνται εύκολα με το γιατρό . Και γιαυτό πιστεύουμε οτι η συχνότητα τέτοιων παρενεργειών είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη . 

 

Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή με πολλούς τρόπους . Γνωρίζουμε μόνο μερικούς απο αυτούς , όπως γνωρίζουμε λχ οτι η σεροτονίνη και  η ντοπαμίνη  έχουν συγκεκριμένη δράση στις λειτουργίες αυτές .Τα αγγεία επίσης μέσω των οποίων συντελείται η διέγερση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Οταν μειώνονται  τα επίπεδα των ορμονών   της αναπαραγωγής  στο αίμα πχ της τεστοστερόνης λόγω λήψης κάποιου φαρμάκου όπως αυτά που χορηγούμε για παθήσεις του προστάτη , μειώνεται και η ερωτική επιθυμία .
Δεν ξεχνάμε βέβαια οτι αυτό μπορεί να συμβεί και εξ αιτίας πολλών ψυχολογικών παραγόντων η ακόμα και των φαρμάκων που χορηγούμε για τα σχετικά νοσήματα , τα οποία συχνά προκαλούν παρενέργειες οπως αύξηση του βάρους , ναυτία , ατονία κλπ. Και εδω είναι σημαντικό όχι να διακόψει κανείς την φαρμακευτική αγωγή αλλα να την προσαρμόσει στις ανάγκες του με συζήτηση με το γιατρό του.
 
Η εκσπερμάτιση πχ περνά μέσα απο την διέγερση των αλφα υποδοχέων του προστάτη κι έστι φάρμακα που τους αποκλείουν προκαλούν προβλήματα σε αυτήν . Αντιθέτως η διέγερση αυτών των υποδοχέων βοηθά στην ομαλή ροή του σπέρματος, μέσα απο το κλείσιμο του αυχένα της κύστεως .
 
Υπάρχουν χημικές ουσίες που δρούν στον εγκέφαλο και αναστελλουν την εκσπερμάτιση .
Μερικά απο τα αντικαταθλιπτικά που δρούν κεντρικά και δρούν παρομοίως χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά .Τα φάρμακα αυτά που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης πχ , δρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή ακριβώς λόγω αυτής της επίδρασης στον εγκέφαλο.
Πολλά αντι-υπερτασικά , αντιεπιληπτικά ,ακόμα και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης η και απλά αγχολυτικά και όσα χορηγούμε για επούλωση έλκους στομάχου έχουν συσχετιστεί επίσης με ανάλογες παρενέγειες : 
 
Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ,ανικανότητα ,διαταραχές εκσπερματισης , μειωμένο όγκο σπέρματος κλπ.
 
Τι να κάνετε αν νομίζετε οτι κάποιο φάρμακο απο αυτά που παίρνετε σχετίζεται με τέτοιες παρενέργειες 
 
Φυσικά να μη σταματίσετε την αγωγή σας αν δεν το συζητήσετε με το γιατρό σας
Επισκεφτείτε τον γιατρό σας 
Ζητείστε του να επιλέξει γι σας κάποιο άλλο που να μην συνδέεται με τη σχετική παρενέργεια .πχ στη σειρά που ακολουθεί αν κάποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η συχνοτερη εμφανιση αφορά στους SSRIs ,μετά στους MAO και τελευταία στα πιο παλιά απο αυτά που τα αποκαλούμε τρικυκλικά .(κάπου υπερτερούν και τα παλαιά όπως φαίνεται).
Αν κάποιος παίρνει φάρμακα για υπέρταση ο γιατρός μπορεί να του υποδείξει λχ αντί για θειαζιδικό διουρητικό ένα άλλο όπως η φουροσεμίδη που προκαλεί λιγότερο συχνά προβλήματα στύσης , και αν θέλει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια να πάρει ανταγωνιστή ασβεστίου ,η ACE  inhibitor αντί για διουρητικό η beta blocker.
 
Αν παίρνει φάρμακο(στατίνη ) για μείωση της χοληστερίνης να γνωρίζει ότι δεν συνδέονται πχ όλες οι στατίνες με σεξουαλικά προβλήματα και ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η συχνότητα είναι πολύ μικρή , ενώ το όφελος απο τη χρήση τους πολύ σημαντικό.
Επίσης η στατίνες συνδέονται λιγότερο συχνά με αυτές τις παρενέργειες  απο οτι άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τον ίδιο λόγο όπως οι φιμπράτες .
 
Αναζητήστε άλλα πιθανά αίτια .
Αν το πρόβλημά σας οφείλεται σε παρενέργεια φαρμάκου η λύση δεν είναι να πάρετε φάρμακο για στυτική λχ δυσλειτουργία αλλάνα βρείτε άλλο για την πάθηση σας με λιγότερες παρενέργειες.
 Λιγότερα φάρμακα σημαίνει μικρότερο κίνδυνο .
Αδαμίδης Σωτήριος ΜD, PhD
Δ/ντής Α΄Παθολογικής Κλινικής
Ιατρικού Αθηνών
 
 
 
ΦΑΡΜΑΚΑ || ΣΕΞ || ΛΙΜΠΙΝΤΟ || ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ || ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ || POPULAR || ΣΤΥΣΗ || ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ || ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ||

Διαβάστε επίσης

Τι έπαιρνε ο Σουλειμάν για να ανταπεξέλθει στις "ορέξεις" του χαρεμιού του

Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέσα στο παλάτι, υπήρχε ένας γιατρός που είχε μόνο ένα καθήκον: Να ετοιμάζει σκευάσματα που θα τα πίνει ο...

Η αγωνία των Ελληνίδων για τον οργασμό και τις "επιδόσεις" τους

  Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ένας άνδρας έχει άγχος στο κρεββάτι, για τις σεξουαλικές του επιδόσεις. Κυρίως τις πρώτες φορές ο άνδρας έχει άγχος...

Οι 8 πιο συχνές απορίες για τη στυτική δυσλειτουργία

  Υπάρχουν κάποια πράγματα που πολλοί άνδρες θεωρούν ταμπού και αποφεύγουν να ρωτήσουν. Ειδικά δε, όταν το θέμα αφορά τη στύση τους, ή...

Το κάπνισμα καταστρέφει το σεξ, ακόμη και όταν το κόψουμε (το κάπνισμα όχι το σεξ)

  Ως ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση του άνδρα, είναι γνωστό πως είναι και το κάπνισμα. Η στυτική δυσλειτουργία σε...

Γιατί οι παντρεμένοι κάνουν σεξ, 10 φορές το... χρόνο;

  Και ξαφνικά το ζευγάρι όπως κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και χαζεύει το αγαπημένο του πρόγραμμα, κοιτάζει τα παιδιά, που παίζουν στα...