A+ A-
Άντρας
19-09-2012 / 08:00

Είναι επικίνδυνη ή όχι η ακτινοβολία των κινητών;

 

Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία των κινητών είναι βλαβερή και μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για καρκίνους και άλλοι επιστήμονες τονίζουν πως τα κινητά εκπέμπουν τόσο χαμηλή ακτινοβολία που δεν κάνει κακό στην υγεία. Πρόσφατη μελέτη Νορβηγών επιστημόνων πάντως τονίζει ότι...

 

 

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η έκθεση των ανθρώπων σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών και δικτύων, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ειδικής επιτροπής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά παραγγελία των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών & Τηλεπικοινωνιών της σκανδιναβικής χώρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Αλεξάντερ, αξιολόγησαν τους πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές, καθώς και από τους επίγειους σταθμούς και βάσεις (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας κ.α.). Τα χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούνται, όταν οι αντένες των κινητών και άλλων ασύρματων συσκευών μεταδίδουν ραδιοσήματα.

Η νορβηγική μελέτη δεν βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι αυτά τα πεδία γύρω από τα κινητά και άλλους πομπούς εκπομπής ραδιοσημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ανδρική στειρότητα και άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες διεθνώς έχουν εστιάσει την προσοχή τους στον κίνδυνο για καρκίνο, όμως οι Νορβηγοί ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν κάποια σχέση ανάμεσα στην χρήση των κινητών τηλεφώνων και την ταχεία ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο. Όσον αφορά την μακρόχρονη χρήση των συσκευών, επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί σε βάθος χρόνου έως 20 ετών και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιος αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Για άλλα είδη καρκίνου, όπως του στόματος και του αίματος, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία, αλλά και πάλι, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών καρκίνου στον πληθυσμό διαφόρων χωρών από τότε που άρχισε η χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Σχετικά με την θέρμανση γύρω από την περιοχή του αυτιού που νιώθουν συχνά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ο καθηγητής Αλεξάντερ διευκρίνισε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του δέρματος δεν οφείλεται στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά στη θερμότητα από την μπαταρία της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αυτή η αυξημένη θερμότητα διοχετεύεται χωρίς πρόβλημα στο υπόλοιπο σώμα.

Από πλευράς ισχύος των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, αυτά που δημιουργούνται από τα κινητά τηλέφωνα, όταν κανείς μιλάει, είναι τα σχετικά πιο ισχυρά, ενώ όσο πιο καλό είναι το σήμα ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας, τόσο χαμηλότερη είναι η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου γύρω από τη συσκευή - και το αντίστροφο.

Αντίθετα, τα πιο ασθενή πεδία είναι αυτά που δημιουργούνται από τα ασύρματα δίκτυα του διαδικτύου. Χαμηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης οι σταθμοί βάσης και οι άλλοι πομποί εκπομπής.

Γενικότερα, σύμφωνα με τη νορβηγική μελέτη, αν και παραμένει ακόμα ένας βαθμός αβεβαιότητας γύρω από το ζήτημα των επιπτώσεων για την υγεία, αυτή η αβεβαιότητα κρίνεται ότι είναι μικρή. Αβεβαιότητα ιδίως υπάρχει για τις επιπτώσεις από την εκτεταμένη χρήση του κινητού επί πολλές δεκαετίες - και το ζήτημα συνεχίζει να παρακολουθείται από τους επιστήμονες. Θεωρείται πάντως απίθανο ότι η μακρόχρονη χρήση των κινητών θα προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα υγείας που είναι άγνωστα σήμερα.

Οι ερευνητές πάντως συνιστούν στους χρήστες να κάνουν λελογισμένη χρήση των κάθε είδους ασύρματων συσκευών, τηρώντας σε γενικές γραμμές προληπτικά την «αρχή της προφύλαξης».

ΚΑΡΚΙΝΟΣ || ΥΓΕΙΑ || ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ || ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ || ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ || ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ||

Διαβάστε επίσης

Πόσο κινδυνεύει η υγεία μας από τη χρήση κινητών τηλεφώνων;

Τελικά κινδυνεύουμνε ή όχι από τα κινητά τηλέφωνα; Πόσο επιβλαβής είναι η χρήση τους για τον οργανισμό μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε...

Ρεπορτάζ του BBC για τον Γολγοθά των Ελλήνων σοβαρά πασχόντων

Είδηση πάλι έγινε η χώρα μας για την δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, την ταλαιπωρία μιας γυναίκας με καρκίνο στο...

Γονείς προσέχετε τι σχολικά αγοράζετε στα παιδιά σας

  Η σχολική χρονιά ξεκινάει και οι γονείς σπεύδουν στα καταστήματα να αγοράσουν σχολικά είδη στα παιδιά τους. Τα παιδικά σχολικά προϊόντα...

Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία στις ακτινογραφίες

Μεγαλύτερη ακτινοβολία ακτίνων Χ, δέχονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι, όταν κάνουν ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ...

Εξιτήριο με προβλήματα για δύο! Όλες οι λεπτομέρειες για την περιπέτεια πρωθυπουργού- υπ.Οικονομικών!

Στο σπίτι ακίνητος και χωρίς κούραση θα πρέπει να παραμείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επιτυχημένη επέμβαση στο μάτι η οποία όμως θα...