A+ A-
Άντρας
20-09-2012 / 08:00

Κάπνισμα και αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

 

Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ είναι ένα μείγμα που πολλές φορές έχει άσχημες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Όσοι καπνίζουν και ταυτόχρονα πίνουν πολύ, μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες...

 

 

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος--μιας νόσου που σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο και έχει δυσοίωνη πρόβλεψη. Μόνο σχεδόν πέντε στους εκατό ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος βρίσκονται στη ζωή πέντε χρόνια μετά.

 

"Αν έχετε αυτές τις συνήθειες και την προδιάθεση για αυτή τη μορφή καρκίνου, η ηλικία εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι μικρότερη", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Μισέλ Α.Άντερσον του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν.

 

Κατά μέσο όρο, έχουμε μια στις 71 πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παγκρέατος στη διάρκεια της ζωής μας.

Και κατά μέσο όρο η ηλικία διάγνωσης είναι τα 72 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία. Αλλά στη συγκεκριμένη μελέτη όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν πολύ διαγνώστηκαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα ή να περιορίσει το ποτό, σύμφωνα με την Άντερσον.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας βασίστηκαν στο ιστορικό 811 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.

Εκείνοι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν διαγνωστεί περίπου στα 62 τους σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που διαγνώστηκαν στα 70. Ταυτόχρονα, όσοι έπιναν πολύ διαγνώστηκαν στα 61 τους, σχεδόν μια δεκαετία πριν από εκείνους που δεν έπιναν.

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Η ομάδα της Άντερσον έλαβε υπόψιν της έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος.

Όσοι κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο. Και όσοι απείχαν από αυτές τις δύο συνήθειες για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο υπερβολικός κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου νωρίτερα φαίνεται ότι εξαφανιζόταν.

Σύμφωνα με την Άντερσον, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν αξία μελλοντικά, αν διαδοθεί ευρύτερα η εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση που να εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Έτσι, ακόμη και άνθρωποι με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου δεν εξετάζονται τακτικά.

Προκειμένου να ελέγχονται όσοι κινδυνεύουν, οι γιατροί δεν χρειάζονται μόνο αξιόπιστους τρόπους εξέτασης, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ποιον να εξετάζουν και σε ποιά ηλικία να ξεκινούν οι εξετάσεις, εξήγησε η Άντερσον.

Αν οι καπνιστές και όσοι πίνουν τείνουν να εμφανίζουν νωρίτερα καρκίνο του παγκρέατος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να καταλάβουν ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από την εξέταση και σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινούν να εξετάζονται.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ || ΚΑΡΚΙΝΟΣ || ΑΛΚΟΟΛ || ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ||

Διαβάστε επίσης

Συνθετικό εμβόλιο κατά του καπνίσματος

  Θέλετε να κόψετε το τσιγάρο και δεν τα έχετε καταφέρει ακόμη; Θέλετε να απαλλαχτείτε από τον βραχνά που καταστρέφει την υγεία σας χρόνια...

Οι καρκινοπαθείς καπνιστές κόβουν πρώτοι το τσιγάρο!

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα σχετικής έρευνας δείχνουν ότι οι καπνιστές που μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο έχουν μεγαλύτερες...

Το κάπνισμα αποβλακώνει τους άνδρες!!!

  Οι άνδρες που καπνίζουν, εμφανίζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών με το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με όσους δεν...

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα … ναρκωτικά ξενύχτια των Ελλήνων εφήβων!

  Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξαρτήσεις των εφήβων της χώρας μας που «παραδίδονται» καθημερινά σε ατελείωτα τσιγάρα, ποτά αλλά...

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόψουμε το κάπνισμα;

  Οι γιατροί όταν θέλουν να πείσουν κάποιον καπνιστή να κόψει το κάπνισμα του λένε πως κάθε τσιγάρο που καπνίζει, του κόβει 10 λεπτά από τη...