A+ A-
Ιατρικά Άρθρα
10-10-2012 / 01:00
Δημοσιεύθηκε από:
Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

Πως επηρεάζει η Βιταμίνη D, την καρδιά μας

 

Μέχρι τώρα , πολλές μελετες έχουν αναφερθεί στη σχέση της βιταμίνης D με διάφορες παθήσεις , με πιο γνωστή εκείνη που αφορά την ανάπτυξη των οστών. Ερευνα από την ομάδα του Dr Peter Brøndum-Jacobsen(Copenhagen University Hospital, Δανία) , που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Aterioscler Thromb Vasc Biol 2012 ,έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας , εμφράγματος αλλά και πρόωρου θανάτου σε πολύ υψηλό ποσοστό .

 

Συγκεκριμένα τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης είχαν κατά 81% μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτά τα νοσήματα και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα πρός όλους ,γιατρούς και ασθενείς .

Και επειδή η σχέση των επιπέδων αυτής της βιταμίνης με την έκθεση στον ήλιο είναι γνωστή , ίσως θα πρέπει να ανθεωρηθούν οι σχετικές οδηγίες , μιας και ο καλύτερος τρόπος να ανεβάσει κανείς τα επίπεδα της είναι η περιοδική ηλιοθεραπεία .Ασφαλώς και είναι γνωστοι οι κίνδυνοι από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία , όμως οι θάνατοι απο τις καρδιοπάθειες είναι περισσότεροι απο απο αυτούς λόγω καρκίνου του δέρματος.

Συνήθως τα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν και μη ικανοποιητικό επίπεδι υγείας , κι αυτό μπορεί να συνδέεται με τη συσχέτιση που οι ερευνητές αναφέρουν , οι οποίοι τονίζουν και όχι άδικα ότι ο πιο φθηνός τρόπος για να λάβει κανείς ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D , είναι μέσα απο την έκθεση στον ήλιο, χωρίς υπερβολές φυσικά που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκαύματα.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές αυτοί απο τη Δανία , ήταν να μελετήσουν τα επίπεδα της σε 10170 ασθενείς άνδρες και γυναίκες για μιά μεγάλη χρονική περίοδο , 29 ετών ,στα πλάισια της μελέτης Copenhagen City Heart Study ,όπου διαπίστωσαν ότι 3000 ασθενεις ανέπτυξαν ισχαιμική καρδιακή νόσο , 1600 έμφραγμα , ενώ πέθαναν περίπου 7000 άτομα.

Οσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα είχαν και 40% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου , 64% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος και 57% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αλλά και το πιο εντυπωσιακό , 81% μεγαλύτερο κίνδυνο θανατηφόρου ισχαιμικής καρδιακής νόσου .

Η μελέτη παρ ότι έγινε στη Δανία όπου τα τρόφιμα δεν είναι ενισχυμένα με τη βιταμίνη , η σύσταση είναι να έχουν τουλάχιστον 50 nml/L βιταμίνη D .

Για να διαπιστώσουν αν αυτό ήταν ένα αληθινό γεγονός έκαναν και μιά όπως λέμε «μεταανάλυση» όλων των προηγούμενων μελετών πάνω στο ίδιο θέμα που είχαν δημοσιευθεί μέχριο τον Ιανουάριο του 2012.

Βρήκαν λοιπόν 17 μελέτες και ενσωμάτωσαν τα δεδομένα στο μοντέλο της μελέτης τους.

Είδαν λοιπόν ότι τα αποτελέσματα συνέπιπταν με τα δικά τους και έτσι είναι διακαιολογημένο το ενδιαφέρον να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης μέσω κάθε πρόσφορου τρόπου , ειτε είναι τροφή πλούσια σε αυτήν είτε η ηλιοθεραπεία ,μιας και είναι η μόνη βιταμίνη που έχει τέτοια σχέση με τις καρδιοπάθειες .

Οι ερευνητές δεν συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες , πριν διαπιστωθεί οτι αυτός ο τρόπος ενίσχυσης της είναι ευεργετικός .

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες μελέτες με 20000 ασθενείς που παίρνουν βιταμίνη D και ωμέγα -3 λιπαρά οξέας

(μελέτη VITAL & VIDAL των οποίων τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα πρίν το 2016 ).

Μέχρι τότε καλό θα είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας .

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ MD PhD
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
email:adamidis@yahoo.com
 
ΚΑΡΔΙΑ || ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ || ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ || ΕΜΦΡΑΓΜΑ || ΒΙΤΑΜΙΝΗ D || VIT D ||

Διαβάστε επίσης

Τι προσφέρει η χορτοφαγία σε σχέση με το κρέας και το ψάρι

  Σίγουρα όλοι έχουν ακούσει ότι το να αποφεύγουμε το κρέας και σε κάποιες περιπτώσεις και το ψάρι, και να βάλουμε στη διατροφή μας χόρτα...

Τα 21 γονίδια που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

  Η χοληστερίνη είναι θέμα γονιδίων. Για την ακρίβεια 21 γονιδίων τα οποία εντόπισε η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα...

Διαβάστε τους λόγους για τους οποίους ο γάμος σώζει από εμφράγματα

  Μπορεί οι παντρεμένοι και κυρίως εκείνοι που είναι παντρεμένοι για πολλά χρόνια, να διαμαρτύρονται μεταξύ σοβαρού και αστείου, για τον...

Τι είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής; μπορούμε να το προλάβουμε;

  Συχνά ακούμε για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι είναι και πως μπορεί κάποιος άνθρωπος να προστατεύσει...

Οι καρδιοπάθειες τσακίζουν Ελλάδα και Τουρκία

  “Εγώ Θεό, εσύ Αλλάχ, όμως και οι δυο μας αχ και βαχ”. Ελλάδα και Τουρκία πεθαίνουν από την καρδιά τους. Οι λαοί των δυο χωρών...