A+ A-
Άντρας
10-10-2012 / 01:00

Κάνναβη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

 

Ναι σωστά διαβάσατε. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει και να ανακουφίσει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού εκχυλίσματα από το συγκεκριμένο φυτό επιτρέπουν να περιοριστεί η μυική ακαμψία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Σχεδόν το 90% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας υποφέρουν από μυική ακαμψία σε μια δεδομένη στιγμή κατά την εξέλιξη της νόσου, σύμπτωμα που περιορίζει την κίνηση και την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, μια μελέτη τρίτης φάσης (το τελευταίο στάδιο μιας διαδικασίας για την αξιολόγηση ενός νέου φαρμάκου ή μιας νέας θεραπείας) διεξήχθη σε δείγμα 279 ασθενείς στη Βρετανία επί 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε δισκία τετραϋδροκανναβινόλης, ένα εκχύλισμα κάνναβης, και η άλλη ομάδα ψευδοφάρμακο. Οι δοσολογίες αυξάνονταν σταδιακά από 2,5 mg έως μια μέγιστη δοσολογία 25 mg στο τέλος 15 ημερών, η δοσολογία αυτή διατηρήθηκε στη διάρκεια του υπόλοιπου τεστ.

Στο τέλος της μελέτης, το 29,4% των ασθενών που ανήκαν στην ομάδα της κάνναβης, έκανε λόγο για έναν περιορισμό της μυικής ακαμψίας έναντι ποσοστού 15,7% στην ομάδα-μάρτυρα. Η αλλαγή ήταν αισθητή από την 4η εβδομάδα και επηρέαζε επίσης τον πόνο και την ποιότητα του ύπνου.

Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν στους ασθενείς που δεν λάμβαναν αντισπασμωδική αγωγή με το ποσοστό των θετικών απαντήσεων να φθάνει το 40% μεταξύ των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν εκχυλίσματα κάνναβης.

Οι παρενέργειες ήταν εξάλλου μεγαλύτερες στην ομάδα της κάνναβης και επικεντρώνονταν κυρίως σε εντερικά προβλήματα και διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική νόσος που προσβάλλει τον κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, οπτικό νεύρο και νωτιαίο μυελό). Αλλοιώνει τη μετάδοση των νευρικών παλμών και εκδηλώνεται κατά κύματα που καταλήγουν ύστερα από αρκετά χρόνια σε μια εξασθένηση του οργανισμού και αναπηρία.

"Τα συμπεράσματά μας επιβεβαιώνουν δύο άλλες μελέτες που είχαν δείξει σημαντική μείωση της σπαστικότητας (υπερβολική αύξηση του μυικού τόνου) στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εκχύλισμα κάνναβης", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης που διεξήχθη υπό τον Τζον Πίτερ Ζάγιτσεκ, της βρετανικής ομάδας έρευνας για την κλινική νευρολογία.

ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ || ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ || ΚΑΝΝΑΒΗ || ΑΝΑΠΗΡΙΑ || POPULAR || ΜΥΙΚΗ ΑΚΑΜΨΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Ελπίδες για τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας

  Νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 65ο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ), δίνουν ελπίδες στους πάσχοντες με σκλήρυνση...

“Το βαπόρι από την Περσία” καταστρέφει τον εγκέφαλο

  Και εάν δεν καταλάβατε τι εννοούμε, σας λέμε ότι επιστήμονες κατέληξαν πως η χρήση κάνναβης, σμπαραλιάζει το IQ και μάλιστα ανεπανόρθωτα....

Η φαιά ουσία στον εγκέφαλο ενός βιαστή

  Πιστεύετε ότι ο εγκέφαλος ενός καθημερινού ανθρώπου είναι μορφολογικά, ο ίδιος με τον εγκέφαλο ενός δολοφόνου; ενός βιαστή; Ο εγκέφαλος...

Νέες ελπίδες για όσους πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση!

Περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση παγκοσμίως. Πάνω από 600.000 στην Ευρώπη και περίπου 400.000 στις Ηνωμένες...

Γιατί θυμόμαστε πρόσωπα αλλά όχι ονόματα;

"Αυτόν κάπου τον ξέρω", λέμε συχνά, αλλά συχνά γινόμαστε ρεζίλι επειδή δεν θυμόμαστε το όνομα κάποιου που θα έπρεπε να το ξέρουμε. Ωστόσο...