A+ A-
Ιατρικά Άρθρα
30-10-2012 / 01:00

Ποια η σχέση ασπιρίνης – καρκίνου;

 

Οι επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν τα οφέλη της ασπιρίνης ενάντια σε πολλές ασθένειες είναι, δεκάδες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι η ασπιρίνη αποτελεί έναν μεγάλο σύμμαχο τόσο ενάντια στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό, όσο και ενάντια στον καρκίνο. Από ποια μορφή καρκίνου όμως η ασπιρίνη μας θωρακίζει περισσότερο;

 

 

Η ασπιρίνη, ένα από τα παλαιότερα και πλέον διαδεδομένα φάρμακα στον κόσμο, θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς που εμφανίζουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις οι οποίες συχνά παίζουν ρόλο στην εκδήλωση και εξέλιξη της νόσου.

Μεταξύ εκείνων που έφεραν τις μεταλλάξεις, όσοι λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη έζησαν περισσότερο από όσους δεν λάμβαναν, διαπίστωσε η μελέτη. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, το 97% όσων έπαιρναν ασπιρίνη βρίσκονταν ακόμη στη ζωή σε σχέση με το 74% όσων δεν έπαιρναν. Η ασπιρίνη φάνηκε να μην επηρεάζει καθόλου την υγεία των ασθενών εκείνων που δεν έφεραν τις μεταλλάξεις.

Η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ασπιρίνη ευθύνεται για το μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης και οι γιατροί υποστηρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά προτού αρχίσει να προτείνεται ευρύτερα η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Η μελέτη δεν προοριζόταν για να δοκιμάσει το φάρμακο καθώς εκείνοι που συμμετείχαν στο πείραμα το λάμβαναν ήδη για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά της υπογραμμίζουν ότι αυτό το απλό φάρμακο μπορεί να είναι η φθηνότερη θεραπεία για τον καρκίνο με στόχο τα γονίδια. Σχεδόν το ένα έκτο όλων των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο και μπορούν να βοηθηθούν από την ασπιρίνη, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται στα φθηνά φάρμακα.

"Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτούμε ότι κάτι που βρίσκεται ήδη στο φαρμακείο μας μπορεί στην πραγματικότητα να έχει σημαντική επίδραση" πέραν της πρόληψης του εμφράγματος και της ανακούφισης από τον πόνο, δήλωσε ο δρ Άντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Ο Τσαν και συνάδελφοί του από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ηγήθηκαν της έρευνας η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ειδικά στους όγκους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η λήψη ασπιρίνης προτείνεται συχνά σε πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου και σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυτή τη μορφή καρκίνου. Ωστόσο δεν προτείνεται για ευρύτερη χρήση ή για την πρόληψη του καρκίνου καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία στο στομάχι και την κοιλιά.

Τα αποτελέσματα (της μελέτης) είναι "αρκετά εντυπωσιακά", λέει ο δρ Μπόρις Πάσχι, ειδικός σε θέματα καρκίνου στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμινχαμ, ο οποίος υπογράφει άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι περίπου έξι φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά μόνο ένα παρατείνει το χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν έχει κάνει πολλές μεταστάσεις.

 

 

 

 

 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ || ΑΣΠΙΡΙΝΗ || ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ||

Διαβάστε επίσης

“Η ασπιρίνη ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου” λέει ομογενής ερευνήτρια

  Κι όμως ίσως ένα ισχυρότατο όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου να μην βρίσκεται στα εργαστήρια κάποιων εταιριών, αλλά στα ίδια μας τα...

Η Ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου

  Τα τελευταία 30 χρόνια η προληπτική δράση της Ασπιρίνης στην εκδήλωση ορισμένων καρκίνων, ιδιαίτερα του εντέρου, έχει περάσει από 40...

Νέα πρωτοποριακή θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και χρόνια φλεγμονώδη εντερική νόσο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν μια πειραματική θεραπεία η οποία δύναται να καταστείλει την ανάπτυξη...

Τα πάντα για τον καρκίνο του εντέρου. Όταν ο όγκος απειλεί τον σφιγκτήρα...

  Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία διεθνώς, θανάτων από κακοήθη νόσο. Ο λόγος είναι ότι οι πολύποδες του εντέρου είναι...

Διευκρινήσεις από τον ΠΟΥ για την κατανάλωση κρέατος και τον κίνδυνο καρκίνου

Στον απόηχο της έκθεσης που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και του...