A+ A-
Ιατρικά Άρθρα
18-02-2013 / 06:00
Δημοσιεύθηκε από:
Χριστόφορος Τζερμιάς Δερματολόγος

Πως να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες στα μάτια

 

Ξυπνάτε το πρωί με καλή διάθεση και πηγαίνετε στον καθρέπτη. Ξαφνικά βλέπετε μαύρους κύκλους κάτω και γύρω από τα μάτια σας. Πανικοβάλλεστε. Αναρωτιέστε πως έγιναν και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε. Στο επιστημονικό κείμενο που θα διαβάσετε θα μάθετε γιατί δημιουργούνται μαύροι κύκλοι στα μάτια; Πότε είναι μόνιμοι και πότε όχι και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Το κείμενο δεν αφορά μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες...

 

Του Χριστόφορου Τζερμιά Δερματολόγου

Πολλέςφορές δεν έχετε αναρωτηθεί για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους «μαύρους κύκλους» γύρω από τα μάτια σας; 

Ο όρος «μαύροι κύκλοι» βέβαια μπορεί να έχει επικρατήσει, όμως στη πραγματικότητα περιγράφει μια ευρεία γκάμα από καταστάσεις οφειλόμενες σε γενετικές, περιβαλλοντικές και δερματολογικές αιτίες. 

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για το οποίο οι πάσχοντες γνωρίζουν λίγα και για το οποίο δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία. 

Σας παραθέτουμε μία κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων και σας περιγράφουμε την βέλτιστη συνδυαστική θεραπεία για τον κάθε φορά διαφορετικό τύπο των "μαύρων κύκλων". 

Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων εξαιτίας διαφορετικών παραγόντων.

Υπερκόγχια προεξοχή του τοπικού λιπώδους στρώματος.

Επίσης γνωστή και ως «σακούλες κάτω από τα μάτια».

Η βλεφαροπλαστική είναι μια καλή λύση για τις βαρύτερες περιπτώσεις. 

Αν οι σακούλες δεν είναι έντονες αλλά είναι εμφανή τα " κανάλια- κοιλώματα των δακρύων  - tear troughs",  τότε τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος -"fillers" είναι η καλύτερη λύση και μπορούν να τοποθετηθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί  η "δακρυακή λεκάνη".

Για το χαλαρό δέρμα σε συνδυασμό με «σακούλες», τα LASER και οι RF ραδιοσυχνότητες, είναι πολύ αποτελεσματικά όπλα .

Υπερκόγχιο Οίδημα. Επίσης γνωστό ως «πρήξιμο».

Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο, γίνεται οιδηματώδες όταν υπόκειται σε επιβαρύνσεις όπως οι εποχικές αλλεργίες,  οι ρινικές λοιμώξεις, το κλάμα, η κατακράτηση υγρών εξαιτίας της υπέρτασης ή η διατροφή με τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα σε αλάτι.

Η βαρύτητα είναι παράγοντας που συνεισφέρει στη δημιουργία πρηξίματος κάτω από τα μάτια. 

Ο ύπνος πάνω στο στομάχι ή στο πλευρό μπορεί να ενθαρρύνει τα υγρά να συσσωρεύονται στη περιοχή κάτω από τα μάτια.

 Η ενδεδειγμένη στάση είναι ανάσκελα με ένα επιπρόσθετο μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι. 

Επίσης καλό είναι να μη τρίβετε τα μάτια σας, να μη πηγαίνετε για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ, και να χρησιμοποιείτε απαλό υλικό για το ντεμακιγιάζ. 

Οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τη περιοχή των ματιών μπορεί να συνεισφέρει στη συσσώρευση υγρών και άρα σε οίδημα-πρήξιμο.

Επίσης, το πρήξιμο κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης, ειδικά αν το πρήξιμο κάτω από τα μάτια εμφανιστεί ξαφνικά. Θυρεοειδοπάθειες, καρδιοαγγειακά ή προβλήματα στα νεφρά είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν κατακράτηση υγρών κάτω από τα μάτια.

Περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση 

Ευρέως γνωστοί ως «μαύροι κύκλοι»

Ο χρωματισμός γύρω από τα μάτια είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο και οφείλεται στην αυξημένη μελανίνη. 

Η γενετική προδιάθεση, το τρίψιμο της περιοχής, και οι λοιμώξεις του δέρματος όπως π.χ. το έκζεμα, μπορούν να παίξουν ρόλο επιδεινώνοντας το χρωματισμό του λεπτού δέρματος κάτω από τα μάτια.

Η χρόνια συνήθεια τριψίματος καθώς και η ανάπτυξη δερματίτιδων απο εφαρμοσθέντα καλλυντικά στην περιοχή, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία σκούρου δέρματος.

Οι κρέμες με ρετινοϊκό οξύ μπορούν να βοηθήσουν να απαλυνθεί το σκούρο δέρμα. Θα πρέπει βέβαια, να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί ο ερεθισμός της περιοχής.  

Οι κρέμες αποχρωματισμού του δέρματος με αζελεϊκό οξύ, kojic acid, and glycolic acid μπορούν να βοηθήσουν επίσης. Οι κρέμες με υδροκινόνη έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στον αποχρωματισμό της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Το ελαφρύ χημικό peeling μπορεί να βοηθήσει στον αποχρωματισμό τηςπεριοχής κάτω από τα μάτια. Το peeling με υδροκινόνη ή ρετινοϊκό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί για καλύτερα αποτελέσματα. ..

Infraorbital tear trough depression.

Υπερκόγχια εμβύθιση στο κανάλι των δακρύων.

Πολύ συχνά, οι μαύροι κύκλοι δεν είναι μόνο οι αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος. 

Συχνά, δημιουργούνται από την απώλεια όγκου του δέρματος στη περιοχή γύρω από τα μάτια, τονίζουν και αποκαλύπτουν την υποκείμενη οστέινη διαμόρφωση και δημιουργούν μια κοιλότητα-σκάφη η οποία "παρουσιάζεται" ως "μαύρος κύκλος". Αυτές οι αλλαγές είναι συχνά οφειλόμενες σε γενετική προδιάθεση, αλλά και η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να συνδράμει.


Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι με μια μικρή ποσότητα υαλουρονικού οξέως τοποθετημένη στην κοιλάδα, κανάλι, κοίλωμα των δακρύων.

Περικογχική αγγειακή εξόγκωση

Με το χρόνο, το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μικρά τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες ακριβώς κάτω από τη λεπτή επιδερμίδα. Η διόγκωση των αγγείων μπορεί να δημιουργήσει μια μπλέ απόχρωση στο υπερκόγχιο δέρμα και να κάνει τη περιοχή να δείχνει σκούρα.

Οι κρέμες ματιών οι οποίες περιέχουν καφεϊνη μπορούν να συσφίξουν τα  αιμοφόρα αγγεία και προσωρινά να μειώσουν τις εξογκώσεις των αγγείων. 

Για τις μεγάλες μπλε φλέβες, Δερματολογικά LASER αγγειακών βλαβών, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. 

Παρόλα αυτά, σε σκουρότερες αποχρώσεις δέρματος αυτά τα lasers μπορούν να προκαλέσουν υπερχρωμικές αλλοιώσεις, εάν δεν συνδυαστούν με τις αντίστοιχες αγωγές προετοιμασίας και τις τεχνικές ψύξης της επιδερμίδας κατά την εφαρμογή.

Περικογχικές στατικές και δυναμικές ρυτίδες

Βotox τοποθετημένο σε πάρα πολύ μικρές δόσεις γύρω από τα άκρα της κόγχης του ματιού μπορεί να μειώσει τις δυναμικές ρυτίδες στη περιοχή.

Η επανάληψη της θεραπείας ανά 3-4 μήνες μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Συμβουλές:

- Στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκόγχιων προβλημάτων, το makeup μπορεί να βοηθήσει στη κάλυψη ορισμένων ατελειών. Οι πάσχοντες θα πρέπει να επιλέξουν ένα concealer που ταιριάζει στην απόχρωση του δέρματος τους ή είναι ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμο. Αν υπάρχει ήπιος αποχρωματισμός, καλό είναι να χρησιμοποιούν κάποιο προϊόν σε υγρή μορφή ειδικά για περιπτώσεις διόγκωσης.

- Η διακοπή του καπνίσματος, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί πρόωρη γήρανση και αποδυναμώνει τη παραγωγή κολλαγόνου, βοηθάει...

- Αντιηλιακά γύρω από τη περιοχή των ματιών, επίσης είναι απαραίτητα.

- Επιπλέον προτείνουμε να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα γύρω από τη περιοχή των ματιών στη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή ξήρανσης, ερεθισμών και αφυδάτωσης του δέρματος.

 

Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος

www.tzermias.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλαστική προσώπου: όλες οι επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική τριχόπτωση;

Πόσες φορές τη μέρα πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;

Δεν φαντάζεστε τι ζει μέσα στον ομφαλό μας

Τι είναι η ινομυαλγία που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο;

5 διατροφικά μυστικά για τέλειο δέρμα

 

ΜΑΤΙΑ || ΔΕΡΜΑ || ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ || ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ || ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Πως θεραπεύεται η ακμή, δίχως φάρμακα;

  Σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε στο παρελθόν, η ακμή δεν προκαλείται από κακή διατροφή, σοκολάτες ή λιπαρές τροφές.Υπάρχουν βέβαια...

Πως μπορεί να θεραπευτεί η ακμή χωρίς φάρμακα;

Τώρα πλέον υπάρχει και θεραπεία για την ακμή χωρίς τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα σε...

Τι να κάνετε από τώρα μέχρι και τον Μάιο για λαμπερό πρόσωπο

  Η άνοιξη έχει μπει ημερολογιακά και ήδη το μυαλό πολλών γυναικών ταξιδεύει στο καλοκαίρι. Στο σημερινό επιστημονικό άρθρο θα διαβάσετε 5...

Η ανεργία και το άγχος προκαλούν… ακμή στις 40άρες

  Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η ακμή είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στους νεαρούς και τους έφηβους. Και όμως υπάρχει ακμή η οποία...

Βλαστοκύτταρα από λίπος σβήνουν τα σημάδια του χρόνου

  Μπορεί η επιδερμίδα του προσώπου να μαρτυρά την ηλικία  μιας γυναίκας αλλά εξίσου προδοτική είναι και η περιοχή του λαιμού. Πλέον τα...