A+ A-
Ρεπορτάζ Υγείας
05-07-2013 / 06:00

Η μύτη του τον εμπόδιζε να αναπνεύσει. ΦΩΤΟ

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η μύτη είναι έτσι “κατασκευασμένη” από γεννησιμιού, και αντί να βοηθάει στην αναπνοή, την δυσκολεύει. Ένας 55χρονος από την Αθήνα αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν μπορούσε να πάρει αναπνοή από την μύτη γιατί ουσιαστικά λόγω της κατασκευή της ήταν κλειστή. Δεν έμπαινε οξυγόνο. Με τον καιρό αυτό δημιούργησε χρόνιο πρόβλημα αναπνοής, σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες σύνδρομο της «αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Όμως αυτά αποκαταστάθηκαν με μια έξυπνη και πρωτοποριακή επέμβαση, η οποία μάλιστα θα παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ρινοπλαστικής, τον Σεπτέμβριο στο Όσλο. Διαβάστε τι ακριβώς συνέβη.

Ο 55χρονος άνδρας παρουσίαζε μεγάλη σύμπτωση των πλαϊνών τοιχωμάτων της μύτης – τα πλαινά τοιχώματα ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εισέλθει ο αέρας και η αναπνοή του να πραγματοποιείται με δυσκολία. Ιδιαίτερα όταν ξάπλωνε να κοιμηθεί η κατάσταση γινόταν αφόρητη. Όπου και εάν απευθύνθηκε, δεν μπόρεσε να βρει λύση, λύτρωση, στο πρόβλημα του. Το πρόβλημα γινόταν χειρότερο, όσο μεγάλωνε σε ηλικία και όσο αυξανόταν το βάρος του.

Τα προβλήματα αθροίστηκαν και του προκάλεσαν πολύ σοβαρά θέματα άπνοιας (πλήρης ή μερική απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού κατά τη διάρκεια του ύπνου) καθώς και σημαντικές καρδιακές αρρυθμίες. Για να κοιμηθεί έπρεπε να χρησιμοποιεί μηχάνημα άπνοιας.

Η πρώτη επέμβαση στην οποία υπεβλήθη προ δεκαετίας ήταν ρινοπλαστική μαζί με διόρθωση του διαφράγματος. Προ τριετίας έκανε ακόμη μια επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα. Αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε, η δυσκολία στην αναπνοή παρέμεινε το κύριο πρόβλημα.

Τελικά το πρόβλημα δεν ήταν το διάφραγμα που δεν επέτρεπε στον αέρα να εισέλθει αλλά τα πλάγια τοιχώματα της μύτης. Η χειρουργός ΩΡΛ, Αργυρώ Κυπραίου, αποφάσισε να προσεγγίσει διαφορετικά το πρόβλημα. Διαπίστωσε ότι η παράδοξη εκ κατασκευής κλίση των πλάγιων χόνδρων της μύτης, ήταν κοίλοι, αντί για κυρτοί που όφειλαν να είναι.

Στο χειρουργείο λειτούργησε ως εξής: γυρίστηκαν οι πλάγιοι χόνδροι της μύτης ανάποδα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε κάτι σαν ομπρέλα και μεγάλωσε το κενό ανάμεσα στους δύο πλαϊνούς χόνδρους, επιτρέποντας τη δίοδο του αέρα. Επίσης τοποθετήθηκαν ενισχυτικά μοσχεύματα κάτω από τους χόνδρους, για να είναι πιο σταθερό και μόνιμο το αποτέλεσμα στον χρόνο. Σχεδιάστηκε έτσι ένα πρωτοποριακό μόσχευμα που ενισχύει ταυτόχρονα τις έσω και έξω ρινικές βαλβίδες. Τα μοσχεύματα ελήφθησαν από το χόνδρο του αυτιού.

Η λειτουργία και η αεροδυναμική της μύτης είναι τώρα τελείως διαφορετική. Ο αέρας εισέρχεται χωρίς σύμπτωση των πλάγιων τοιχωμάτων κατά την εισπνοή και κατά την κατάκλιση.

«Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις το μόσχευμα αλλά πώς θα το χρησιμοποιήσεις. Η τέχνη της σμίλευσης και οι λεπτές ραφές μεταξύ των μοσχευμάτων κάνουν τη διαφορά στη μοντέρνα ρινοπλαστική», επισημαίνει η κα Κυπραίου και συνεχίζει: «Πρέπει να γνωρίζεις τη φιλοσοφία, τη δυναμική της μύτης, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.”

 

Αργυρώ Κυπραίου Χειρουργός ΩΡΛ, 
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
mail: argyrokypraiou@gmail.com 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
 
 
 
 

 

ΩΡΛ || POPULAR || ΜΥΤΗ || ΑΝΑΠΝΟΗ || ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ || ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ || ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Πως να ''φτιάξω'' τη μύτη μου;

Το όνειρο πολλών γυναικών και όχι μόνο είναι εκτός από τα σαρκώδη χείλια και  μια γαλλική μύτη. Μετά από σκέψη πήρατε την μεγάλη απόφαση να...

Τι σημαίνει η μεγάλη μύτη στον άνδρα;

  Επειδή κυκλοφορούν πολλά κακόγουστα (ή καλόγουστα όπως το πάρει κανείς) αστεία για το μέγεθος της μύτης σας λέμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει...

Μην καταπιέζετε το φτάρνισμα σας. Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε

  Πόσες φορές δεν θελήσατε να φταρνιστείτε και για κάποιο λόγο καταπιέσατε την ανάγκη σας αυτή; Σίγουρα πολλές, και έχει συμβεί σε όλους μας....

Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη;

Δεν φταίει ο Πινόκιο που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες απεφάνθησαν οι επιστήμονες οι οποίοι αποφάσισαν να  βρουν την αιτία...

Tips για να μη μυρίζει το στόμα σας άσχημα!

H δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ενοχλητική και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί και έντονο άγχος. Σε άλλες περιπτώσεις το άτομο...