A+ A-
Άντρας
05-12-2013 / 06:00

Αιμορροΐδες: Μια πονεμένη ιστορία

Ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί περισσότερους από πέντε εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι οι αιμορροΐδες.Αν και το πρόβλημα αυτό γίνεται βασανιστικό και επώδυνο με το πέρασμα του χρόνου οι ασθενείς αποφεύγουν ή αναβάλλουν συνεχώς να επισκεφτούν τον γιατρό τους με συνέπεια η ζωή τους να γίνεται μέρα με την μέρα δυσκολότερη.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η αιμορροϊδική νόσος, ταλαιπωρεί το 50-70% του ενήλικου πληθυσμού   και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.
 
 τι είναι οι αιμορροΐδες
 
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια.
Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος  την οποία αρκετοί  θεωρούν ταμπού για να το συζητήσουν ή και να ζητήσουν φτάνουν στο γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα:
 
πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου 
αιμορραγία
έκκριση βλέννης
τοπικός ερεθισμός
κνησμός
ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση 
αίσθημα ατελούς αφόδευσης
 
 ψάχνοντας τις αιτίες
 
Οι γιατροί θεωρούν ότι πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα των αιμορροΐδων.
 
Συγκεκριμένα:
 
Η δυσκοιλιότητα. Ο «δυτικός» τρόπος ζωής ( άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή  κ,λ,π).
Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας,  όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα,
Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας,
Η κληρονομική προδιάθεση.  
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια: 
 Οι αιμορροΐδες  δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο 
προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 
 Εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή  
 Εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.
 
νέα μέθοδος
 
«Δυστυχώς,  ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τις αιμορροΐδες ταμπού και αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται κάνοντας την ζωή τους δύσκολη» ανέφερε ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος  της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής παρουσιάζοντας την νέα μέθοδο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο,  η νέα μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων είναι μία ανώδυνη, αναίμακτη, χωρίς επιπλοκές θεραπεία , η οποία διαρκεί  μόλις μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροίδων. 
 
Μάλιστα την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες .Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA . 
Να σημειωθεί ότι το κόστος της θεραπείας καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ || ΘΕΡΑΠΕΙΑ || POPULAR || ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ || ΑΙΤΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια!

H πνευμονία αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, παγκοσμίως. Η συχνότητά της, φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά...

Ποια τρόφιμα προκαλούν φαγούρα εκεί που δεν πρέπει!

Σε αμήχανη κατάσταση έρχονται πολλές φορές όσοι υποφέρουν από έντονο κνησμό, γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για...

Κατάσταση αμόκ: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

  Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε τον όρο «αμόκ» για να περιγράψουμε είτε απλές καταστάσεις όπως ξέφρενα...

Ανεξίτηλα τα σημάδια της ψωρίασης: Παγκόσμια Ημέρα

Μία από τις πλέον «παρεξηγημένες» δερματικές ασθένειες είναι η ψωρίαση η οποία σήμερα έχει την τιμητική της αφού παγκοσμίως η ημέρα...

Όταν η αναπνοή σας γίνεται ο χειρότερος ''εχθρός''!

Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι η κακοσμία του στόματος η οποία επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ζωή όσων ταλαιπωρούνται από...