A+ A-
Άντρας
28-11-2011 / 08:00
Δημοσιεύθηκε από:
Αγάπη Βιλαέτη

Πως να αποφύγετε την υπέρταση και τον διαβήτη στις εξόδους σας!

Μια έξοδος μπορεί να είναι ευχάριστη κρύβει όμως κινδύνους για την υγεία σας. Διαβάστε προτάσεις για την επιλογή φαγητών με λιγότερο αλάτι σε ένα εστιατόριο.

Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης, όσο και η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή. Σημαντικό στοιχείο και στις δυο περιπτώσεις είναι ο περιορισμός του αλατιού. Καταναλώνοντας λιγότερο αλάτι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης), μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια (αιτίες για περισσότερους από 2 στους 3 θανάτους διαβητικών). 

 
Οι οδηγίες διατροφής του 2005 προτείνουν τη μείωση του αλατιού στη διατροφή μας σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού συνολικά. Ακολουθούν απλές προτάσεις επιλογών όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο:
 
Ορεκτικά
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά
Αποφύγετε σούπες και ζωμούς
Αποφύγετε το ψωμί και ψωμάκια με αλμυρές, βουτυρώδεις κρούστες
 
 
 
 
Σαλάτες
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Αποφύγετε πίκλες (τουρσί), κονσερβοποιημένα ή μαριναρισμένα λαχανικά, αλλαντικά και καπνιστά κρεατικά, καρυκευμένο κρουτόν, τυριά και παστά τρόφιμα
Παραγγείλτε τη σως της σαλάτας στο πλάι και χρισιμοποιείστε μικρή ποσότητα αυτής
 
 
 
Κυρίως πιάτα
- Επιλέξτε απλά φαγητά με βραστά, σχάρας ή ψητά κρεατικά, πουλερικά, ψάρια ή οστρακοειδή
- Διαλέξτε απλά λαχανικά, πατάτες ή ζυμαρικά
- Ρωτήστε το σερβιτόρο για ποια μενού με λίγο αλάτι έχει να σας προτείνει
- Ζητήστε να προετοιμαστεί το φαγητό σας χωρίς καθόλου ή με λίγο αλάτι
- Αποφύγετε εστιατόρια που έχουν επιλογές αποκλειστικά μόνο έτοιμων φαγητών, όπως εστιατόρια μόνον με μπουφέ
- Αποφύγετε φαγητά κατσαρόλας, ανάμικτα φαγητά, ζωμούς και σάλτσες
- Στα fast food, αποφύγετε ιδιαίτερες σάλτσες, καρυκεύματα και τυριά
- Αποφύγετε αλμυρά καρυκεύματα και γαρνιτούρες, όπως ελιές και πίκλες
 
 
 
Επιδόρπια
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, παγωτά, σορμπέ και απλά κέικ
 
 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Έλεγξτε την ποσότητας που καταναλώνετε στο εστιατόριο
Συχνά οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μπορείτε να χορτάσετε για δυο μέρες (!). Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο της ποσότητας:
* Ρωτήστε αν οι μερίδες είναι μεγάλες και παραγγείλτε μικρότερη ή τη μισή ποσότητα
* Ξεχωρίσετε στο πιάτο σας την ποσότητα που θέλετε και ζητήστε την υπόλοιπη σε πακέτο για το σπίτι
* Εάν πάρετε επιδόρπιο, μοιραστείτε το!
 
 
 
 
ΔΙΑΒΗΤΗΣ || ΥΠΕΡΤΑΣΗ ||

Διαβάστε επίσης

Πότε πρέπει «να ρίξουμε τη χοληστερίνη»

  Ο Παύλος κι ο Πέτρος είναι φίλοι συνομήλικοι,έχουν τον ίδιο γιατρό και παρόμοια τιμή χοληστερίνης. Γιατί όμως ο γιατρός συστήνει στον Πέτρο...

Το κάπνισμα καταστρέφει το σεξ, ακόμη και όταν το κόψουμε (το κάπνισμα όχι το σεξ)

  Ως ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη στύση του άνδρα, είναι γνωστό πως είναι και το κάπνισμα. Η στυτική δυσλειτουργία σε...

Πως νικάμε την παχυσαρκία όταν αποτυγχάνουν οι δίαιτες;

  Γνωρίζετε ότι η παχυσαρκία είναι νόσος; Και μάλιστα μια νόσος που μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή μας. Εξαιτίας της μπορεί να...

Πεθαίνουμε από διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιά

  Τα στοιχεία που έδωσε ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας είναι τραγικά. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν από...

«Με τη διατροφή μπορούμε να βελτιώσουμε σώμα και υγεία»

Η διατροφή αποτελεί τη βάση, το οικοδόμημα επάνω στο οποίο θεμελιώνεται η υγεία μας και τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και προσφέρονται...