A+ A-
Ρεπορτάζ Υγείας
25-03-2015 / 10:11

Νοσοκομείο Νίκαιας: Επίσχεσης συνέχεια εν αναμονή των υποσχέσεων του Ανδρέα Ξανθού

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ετών και να εξεταστούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τρόποι επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του νοσοκομείου της Νίκαιας ζήτησαν χθες οι γιατροί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποσχέθηκε εξάλλου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα του νοσοκομείου από κλιμάκιο του ΥΥΚΑ και να ανακληθεί έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου περί του δικαιώματος για επίσχεση το οποίο έγγραφο οι εργαζόμενοι θεωρούν "αυταρχικό".
 
Όσο για τα χρωστούμενα από 2012 ως 2014 ζητήθηκε από τον κ. Ξανθό να εξετάσει την πιθανότητα να πάρουν οι γιατροί προκαταβολή έναντι αυτής της οφειλής από λογαριασμό του ίδιου του νοσοκομείου.
 
Τέλος, ο υπουργός εξετάζει την πιθανότητα να εξαιρεθεί ο "Άγιος Παντελεήμονας" της Νίκαιας από την προγραμματισμένη γενική του εφημερία την προσεχή Παρασκευή πάντα σε συνενόηση με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ. 
 
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των γιατρών της ΑΡΣΙ:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΝΟΣ. ΝΙΚΑΙΑΣ       
 
1. Σήμερα στις 5μμ, μετά από απόφαση της σημερινής γενικής συνέλευσης γιατρών στο νοσοκομείο μας, έγινε συνάντηση εκπροσώπων της συνέλευσης με τον αν. Υπ. Υγείας κ. Ξανθό. 
Στην συνάντηση αυτή μεταξύ των άλλων θέσαμε τα ακόλουθα : 
- Εξόφληση δεδουλευμένων. Επισημάναμε πως στους σχετικούς πίνακες που στάλθηκαν χθες από το υπουργείο στις υπηρεσίες του νοσοκομείου δεν περιλαμβάνονται τα οφειλόμενα του 2013 και φυσικά του 2015. Μάλιστα επισημάναμε πως η όλη διαδικασία για τα οφειλόμενα του 2015 (κατανομή κονδυλίων εξαμήνου ανά ΥΠΕ και ανά νοσοκομείο κλπ) ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ. Επίσης επισημάναμε πως η διαδικασία εξόφλησης που προβλέπεται τουλάχιστον για τα οφειλόμενα του 2012 και του 2014 είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και χρονοβόρα (πράξη αναμόρφωσης προϋπολογισμού από το νοσοκομείο, έγκριση της αναμόρφωσης από το ΔΣ του νοσοκομείου, στη συνέχεια έγκρισή της από την ΥΠΕ, στη συνέχεια έγκρισή της από τον υπουργό, στη συνέχεια αποστολή της αντίστοιχης πίστωσης στο νοσοκομείο, και στη συνέχεια η διαδικασία με πάρεδρο και ενιαία αρχή πληρωμών). Απαιτήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα οφειλόμενα του 2012 και του 2014 για τα οποία η πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει πως τα ποσά είναι εξασφαλισμένα και εκταμιευμένα, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΩΡΑ, και να επιστραφούν εκεί μόλις έρθουν με την τυπικά προβλεπόμενη διαδικασία. 
- Αυταρχικές κινήσεις διοίκησης. Απαιτήσαμε να ανακληθεί το σημερινό απαράδεκτο έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου μας σύμφωνα με το οποίο οι ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ δήθεν "δεν έχουν δικαίωμα επίσχεσης". 
- Γενικότερα προβλήματα νοσοκομείου. Απαιτήσαμε άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό και υποδομές, για να επανορθωθεί τουλάχιστον η χρόνια πολύχρονη αδικία σε βάρος του νοσοκομείου συγκριτικά με άλλα μεγάλα νοσοκομεία. 
- Πρακτικά ζητήματα που αφορούν την επίσχεση εργασίας στο νοσοκομείο μας σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών. Ζητήσαμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ της Παρασκευής 27/3, γιατί λόγω της επίσχεσης δεν υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για την υποδοχή και αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών σύμφωνα με τις έγγραφες εκτιμήσεις των ίδιων των διευθυντών - επιστημονικών υπευθύνων των τμημάτων και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας. 
Ο κ. Υπουργός απάντησε μεταξύ άλλων : 
- Θα διερευνήσει τι έγινε με τα δεδουλευμένα του 2013 για την "εξαφάνιση" των οποίων ευθύνεται η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Θα δώσει εντολή επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά τα οφειλόμενα του 2015. Για το συγκεκριμένο αίτημα προκαταβολής τώρα των οφειλομένων 2012 και 2014 από το ταμείο του νοσοκομείου, δεσμεύθηκε να το εξετάσει, και να απαντήσει ως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 26/3. 
- Δίνει εντολή να ανακληθεί το σημερινό (24/3) έγγραφο του διοικητή του νοσοκομείου, δηλαδή στην πράξη ο υπουργός αναγνωρίζει το δικαίωμα των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στην επίσχεση εργασίας. 
- Δέχεται την πρότασή μας να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων του νοσοκομείου από κλιμάκιο του υπουργείου σε συνεργασία μαζί μας. 
- Είπε πως θα εξετάσει το θέμα της γενικής εφημερίας της Παρασκευής 27/3 όσον αφορά το υπό επίσχεση νοσοκομείο μας, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ΕΚΕΠΥ και του ΕΚΑΒ. 
 
2. Υπενθυμίζουμε την εκδήλωση την Πέμπτη 26/3, 1 μμ, στο νοσοκομείο στην οποία προσκαλούμε φορείς (σωματεία, συλλόγους κλπ) από την ευρύτερη περιοχή για συμπαράσταση στους υγειονομικούς του νοσοκομείου,  και για διεκδίκηση ενίσχυσης του νοσοκομείου για την παροχή δωρεάν, δημόσιας και υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλον τον πληθυσμό. 
 
3. Η επίσχεση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη 26/3, 11 πμ, στο Αμφιθέατρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ || ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ || DONTMISS || ΕΠΙΣΧΕΣΗ || ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ || ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ || ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ||

Διαβάστε επίσης

Άρχισαν τα όργανα! - Σε επίσχεση από 23/3 οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας για τις απλήρωτες εφημερίες

Την απόφαση να ξεκινήσουν επίσχεση εργασιών μέχρι να αποπληρωθούν οι χρωστούμενες εφημερίες τους αποφάσισαν προ ολίγου οι γιατροί του νοσοκομείου...

Δίπλα στον Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας ο Α. Ξανθός- Μαζί και ο κ. Δ. Στρατούλης

                                         ...

Προβλήματα ένταξης των γιατρών της Πρωτοβάθμιας στις ΥΠΕ καλείται να επιλύσει ο Ανδρέας Ξανθός

Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού...

Γιάννης Δαγρές: Ο ΕΟΠΥΥ αθέτησε και πάλι όσα είχε υποσχεθεί για τις πληρωμές-Πάμε σε επίσχεση

"Για αθέτηση πληρωμών και συνεχή αλλαγή των ποσών και των ημερομηνιών διάθεσής τους, που ουσιαστικά είναι "στάση πληρωμών" και μας...

Απλήρωτες εφημερίες και πάλι "στραγγαλίζουν" τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Με τα εισοδήματά τους να έχουν υποστεί μείωση μέχρι και 50% την τελευταία 6ετία, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναμένουν με αγωνία την λήψη των ποσών που...