ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Αντικείμενο της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, αποτελεί η βελτίωση της εμφάνισης του φυσιολογικού σώματος και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου. Η αισθητική χειρουργική προσαρμόζεται στις απαιτήσεις όσων είναι ευαισθητοποιημένοι ως προς τη νεότητα και την ομορφιά, εκείνων που ακολουθούν με ενθουσιασμό το πρότυπο της καλής σωματικής κατάστασης και της υγιούς όψης. Ιδανικός υποψήφιος για να υποβληθεί σε χειρουργείο αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, είναι εκείνος που αναγνωρίζει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός του χρήζει βελτίωσης κι έχει ισχυρή επιθυμία να προβεί σε μια τέτοια διαδικασία

Facelifting: Τότε είναι που παρατηρείτε ότι έχουν βαθύνει οι ρινοπαρειακές γραμμές (εκτείνονται από την άκρη της μύτης έως τις άκρες του στόματος) και ότι έχει χαλαρώσει το δέρμα στις παρειές ή στο λαιμό αντίστοιχα. Ακόμα και οι περιοχές των ζυγωματικών δείχνουν συχνά ρυτιδιασμένες και γερασμένες, γεγονός το οποίο συμβάλλει σε μια "λυπημένη", κουρασμένη όψη. Παρόλο που δεν ενοχλούνται όλοι από αυτά τα πρώτα σημάδια γήρανσης του προσώπου, όλο και περισσότεροι - άντρες και γυναίκες - καταφεύγουν στην πλαστική αισθητική χειρουργική προκειμένου να ανακτήσουν τη σφριγηλότητα και τη φρεσκάδα τους. Έρευνες ψυχολόγων έχουν δείξει ότι σε face lift υποβάλλονται όσοι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και επιθυμούν να διατηρήσουν την ευεξία και την καλή φυσική τους κατάσταση. Για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, το face lift αποτελεί ακόμη ένα τρόπο για να απεικονίσουν την εσωτερική τους ενέργεια, να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Browlift: Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης του προσώπου, όπως καταγράφηκαν από προσωπομετρικές αναλύσεις, είναι η χαλάρωση του μετωπιαίου μυός με εμφανή σχηματισμό ρυτίδων και αλλαγή του τόξου (πτώση) των υπερόφρυων (των φρυδιών). Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού ενδοσκοπίου με οπτικές ίνες όπου με πραγματικά αθέατες τομές στο τριχωτό της κεφαλής επαναδιατάσσεται και αναρτάται ο μετωπιαίος μυς επιτυγχάνοντας ένα πιο ξεκούραστο και με πολύ λιγότερες ρυτίδες μέτωπο. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη στιγμή ενώ το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί στις 3-5 ημέρες. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο ενώ η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με γενική αναισθησία, όσο και με μέθη.

Midface: Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γήρανσης ενός προσώπου είναι ότι αυξάνεται η απόσταση της δακρυϊκής κοιλότητας της παρειάς (tear troph) από το κάτω βλέφαρο. Αυτό δημιουργεί την εικόνα ενός "πεσμένου" σχετικά προσώπου, ενώ παράλληλα βαθαίνει η ρινοπαρειακή αύλακα. Αυτό μπορεί να προκληθεί τόσο από την πάροδο του χρόνου, όσο και από κληρονομικά αίτια. Η αντιμετώπιση της πτώσης του μέσου προσώπου γίνεται με μια τεχνική που ονομάζεται, mid face lift ή star lift (επειδή το εφαρμόζουν πολλοί αστέρες του Hollywood). Στην τεχνική αυτή, με τη χρήση ενδοσκοπίου και από πολύ μικρές και αθέατες τομές στην κροταφική χώρα, επιτυγχάνεται ανόρθωση του μέσου προσώπου και δημιουργία ενός σφριγηλού και νεανικού προσώπου. Έτσι λοιπόν μικραίνει η απόσταση του κάτω βλεφάρου με την παρειακή χώρα. Ανορθώνονται οι ρινοπαρειακές πτυχές. Ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος και, γενικότερα, αναστρέφεται όλη η εικόνα του πτωτικού προσώπου, δίνοντας στο άτομο μια πολύ πιο νεανική όψη, χωρίς εμφανείς ουλές και σημάδια. Εφαρμόζεται δε τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με το βαθμό πτώσης που εξαρτάται τόσο από βιολογικά, όσο και από κληρονομικά αίτια.

Neck-lifting: Ο λαιμός αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα κύρια στοιχεία σφριγηλότητας και ομορφιάς ενός προσώπου. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται χαλάρωση του δέρματος και σχηματισμός έντονων πτυχών που οφείλονται στο μυώδες πλάτυσμα, το μυ που εκτείνεται από το κατώτερο τμήμα της κάτω γνάθου έως την περιοχή της κλείδας που τον περιβάλλει. Επίσης, πολύ συχνή είναι η συσσώρευση λίπους στην περιοχή αυτή όπου μπορεί να γίνει είτε κάτω από το δέρμα (pre platysma), είτε κάτω από το μυώδες πλάτυσμα (post platysma fat). Έτσι, λοιπόν, η σαφής ανατομική γνώση και η σωστή διάγνωση της περιοχής αυτής μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή αυτή προσφέροντας λύση στο πιο ευκρινές και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο σημείο του προσώπου.

Βλεφαροπλαστική: Η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια και τα βλέφαρα είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη, γι' αυτό και είναι το πρώτο σημείο στο οποίο γίνονται ορατά τα σημάδια του χρόνου. Επιπλέον, επιδέχεται τις συνεχείς επιδράσεις της εξωγενούς γήρανσης (περιβάλλον, ήλιος κλπ.) καθώς και της ενδογενούς (γονίδια, κληρονομικότητα, χρόνος). Με την πάροδο του χρόνου έχουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων τα οποία επιβαρύνουν την περιοχή, με συνέπεια τη χαλάρωση του οφθαλμικού μυός και την προβολή του περικογχικού λίπους, τις αποκαλούμενες σακούλες ή μαύρους κύκλους. Συχνά επηρεάζεται και το σχήμα των ματιών, το οποίο γίνεται από αμυγδαλωτό (almond shape) στη νεανική ηλικία, πιο στρογγυλό (round shape). Η βλεφαροπλαστική των άνω ή κάτω βλεφάρων είναι η πρώτη επέμβαση ενάντια στη γήρανση που ζητείται από γυναίκες μέσης ηλικίας, πολλές φορές πριν από ένα face lift ή σε συνδυασμό με αυτό. Η σύγχρονη τάση επιβάλλει όχι την αφαίρεση περικογχικού λίπους, αλλά την αναδιάταξή του. Έτσι λοιπόν, η επέμβαση πραγματοποιείται μεμονωμένα σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, 30-40 ετών, τα οποία, είτε λόγω κληρονομικών παραγόντων, είτε εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, εμφανίζουν σακούλες και χαλάρωση στην περιοχή των ματιών, με αποτέλεσμα να φαίνονται μονίμως κουρασμένα. Ωστόσο η βλεφαροπλαστική γίνεται συχνά σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, όπως η ρυτιδοπλαστική (face lift) ή το brow lift ως μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για ανανέωση του προσώπου. Η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει αναμφισβήτητα την αρχική εντύπωση που δίνουμε στους άλλους και ιδιαίτερα όταν αυτή παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον επαγγελματικό μας χώρο. Η συγκεκριμένη επέμβαση συνίσταται να πραγματοποιείται σε μικρότερες ηλικίες.

Ωτοπλαστική: Τα "αφεστώτα ώτα" ή πεταχτά αυτιά, είναι μια πολύ συχνή διαταραχή που παρουσιάζεται από μικρή ηλικία, κυρίως λόγω υπερπλασίας ή απλασίας κάποιων στοιχείων - έλικας, ανθέλικας ή κόγχης - των αυτιών. Πρόκειται για μια επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία πέρα κάποιων ωρών μετά την επέμβαση. Στην ωτοπλαστική συγκαταλέγεται και η μείωση του λοβίου, που μπορεί να προέλθει είτε από τη χρήση κοσμημάτων στο αυτί, είτε συντελείται με την πάροδο του χρόνου.

Ρινοπλαστική: Η ρινοπλαστική είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις και καταφεύγουν σε αυτή άντρες και γυναίκες. Θεωρείται δε επιτυχημένη όταν διορθώνει τόσο το ανατομικό όσο και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου, να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο πιο φυσικό και όχι "πειραγμένο". ρινοπλαστική Η επέμβαση αυτή έχει την ιδιαιτερότητα ότι αφορά τόσο σε αισθητικές όσο σε και λειτουργικές δομές ενός προσώπου και απαιτεί σαφή γνώση και σεβασμό στο χειρισμό των επιμέρους υποδομών που αποτελείται (οστό, χόνδρο, δέρμα, βλεννογόνο). Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ενώ χάρη σε σύγχρονα φάρμακα και σωστούς χειρισμούς, είναι σχετικά ανώδυνη, γεγονός που εκπλήσσει ευχάριστα όσους προβαίνουν σε αυτή.

Γενειοπλαστική: Το σχήμα των οστών του προσώπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση. Για την περιοχή του σαγονιού, ειδικά ενθέματα μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο σχηματισμό του κάτω μέρους του προσώπου δίνοντας μια συμμετρική και γοητευτική εμφάνιση. Η γενειοπλαστική, όπως ονομάζεται η επέμβαση, γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με τη ρινοπλαστική για να γίνουν συμμετρικές οι αναλογίες του προσώπου.Τα ενθέματα για την περιοχή του σαγονιού έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Είναι φτιαγμένα από στερεά και ημι-στερεά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια με επιτυχία. Παρά τη μεγάλη διαφορά μετά την επέμβαση, το αποτέλεσμα δείχνει απόλυτα φυσιολογικό. Μάλιστα τις περισσότερες φορές όσοι προχώρησαν στην επέμβαση αυτή δήλωσαν ότι οι γύρω τους έλεγαν ότι δείχνουν πολύ ομορφότεροι χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς το λόγο.

Η Αισθητική Οδοντιατρική συμπληρώνει ιδανικά τη διαδρομή προς το νέο σας, πιο όμορφο πρόσωπο. Ένα ωραίο χαμόγελο αποτελεί το φυσικό κόσμημα του προσώπου και είναι συνώνυμο της υγείας, της νεότητας και της ποιότητας ζωής. Οι δυνατότητες είναι πρακτικά απεριόριστες για να δημιουργήσουμε σήμερα το χαμόγελο που ικανοποιεί τις αισθητικές σας απαιτήσεις ή να το επαναφέρουμε στην πρότερή του κατάσταση, απαλείφοντας τα σημάδια του χρόνου. Ο ιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε ποια λύση είναι η καλύτερη για εσάς από τις επιλογές που θα σας προτείνει και θα καταλήξετε μαζί σε ένα ακριβές σχέδιο θεραπείας για το οποίο θα γνωρίζετε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες πριν από τη θεραπεία.

Veneers - Όψεις πορσελάνης: Λύση αποκατάστασης όπου, με μικρή παρέμβαση μόνο στο περίπου μισό χιλιοστό [0,6mm] της αδαμαντίνης της πρόσθιας επιφάνειας των δοντιών μπορείτε να απολαμβάνετε το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα στην ορατή πλευρά τους. Προσφέρουν πολύ μεγάλη σταθερότητα στο χρόνο λόγω της μεγάλης αντοχής της πορσελάνης. Από την πρώτη ημέρα της θεραπείας μπορείτε να συμμετέχετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε λίγες ημέρες το χαμόγελό σας μπορεί να μεταμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα όπου έχουν αποφασιστεί αλλαγές, όπως μια μόνιμη λευκότερη απόχρωση των δοντιών ή βελτίωση του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών σας. Αφορά τόσο περιπτώσεις μεμονωμένων δοντιών ή ομάδας δοντιών, όσο και γενικότερες αλλαγές που αφορούν όλα τα ορατά δόντια στο χαμόγελό σας.

Bonding – Όψεις Ρητίνης: Παρόμοια αποκατάσταση με τα veneers όπου αντί της πορσελάνης χρησιμοποιείται ρητίνη.

Full Ceramic Crowns - Ολοκεραμικές στεφάνες: Αποκαταστάσεις με τις πιο ολοκληρωμένες αισθητικές δυνατότητες παρέμβασης. Επιλέγονται όταν τα φυσικά δόντια απαιτούν εκτός από την αισθητική τους βελτίωση και ενίσχυση της αντοχής τους ή όταν έχουν προηγούμενες προσθετικές εργασίες που χρειάζονται αντικατάσταση. Συχνά συνδυάζονται με veneers ή άλλους τύπους αποκατάστασης, ανάλογα με την περίπτωση. Ο ιατρός σας είναι αρμόδιος να σας προσδιορίσει ποιοι τύποι αποκατάστασης ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σας σχέδιο θεραπείας.

Dental Implants - Οδοντικά Εμφυτεύματα: Τα εμφυτεύματα αποτελούν την πιο κοντινή στο φυσικό, αποκατάσταση δοντιών που δεν υπάρχουν πια. Εξασφαλίζουν λειτουργία και αισθητική υψηλών προδιαγραφών με μια λύση φιλική προς τον οργανισμό και με σύντομο χρόνο αποκατάστασης. Κυρίαρχο πλεονέκτημα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η διαφύλαξη των υπαρχόντων φυσικών δοντιών, που δεν τροχίζονται για να στηρίξουν γέφυρες, αλλά και η εξαιρετικά φυσική όψη των δοντιών και των ούλων που αποκαταστάθηκαν με οδοντικά εμφυτεύματα.

Η απώλεια μαλλιών αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες μεγαλώνοντας. Ένας στους δύο υφίσταται, σε κάποιο βαθμό, τριχόπτωση έως την ηλικία των 50 ετών. Κατά την ηλικία των 70, περίπου τέσσερις στους πέντε άνδρες έχουν μερικώς φαλάκρα και δύο στις πέντε γυναίκες έχουν εμφανώς αραιότερα μαλλιά. Η ανδρογενής αλωπεκία, όπως είναι ο ιατρικός όρος της τριχόπτωσης, οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση και πρόκειται για τη σταδιακή μεταβολή των μαλλιών, από μια υγιή κατάσταση σε μια λέπτυνση και ατονία των τριχών. Ξεκινάει συνήθως από το επάνω μέρος του κεφαλιού και τη μπροστινή γραμμή του μετώπου, ενώ οι περιοχές στα πλάγια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Το αίτιο είναι αμιγώς γενετικό και το γονίδιο που ελέγχει την κληρονομική τριχόπτωση "ενεργεί" όταν το επίπεδο των ανδρογόνων του οργανισμού ανεβαίνει. Γι’ αυτό και στα αρχικά της στάδια, η απώλεια των τριχών δίνει τα πρώτα σημάδια της, ήδη από την εφηβεία. Οι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην τριχόπτωση είναι πολλοί: βακτήρια στο τριχωτό της κεφαλής, άγχος, κακή διατροφή, γενετικού τύπου αλωπεκία (η οποία επηρεάζει και τους άντρες και τις γυναίκες) και ορμονικές διαταραχές. Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει πια καθιερωθεί στην ιατρική επιστήμη και στην κοινωνία ως μια ασφαλής και επιτυχής μέθοδος αντιμετώπισης της αλωπεκίας. Εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, εμπιστεύονται κάθε χρόνο τους ειδικούς για να βελτιώσουν την εικόνα τους και να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική, ενώ το κόστος εξαρτάται από την περιοχή που πρόκειται να καλυφθεί. Ένα τμήμα από την πίσω περιοχή του τριχωτού της κεφαλής διαχωρίζεται σε μικρά μοσχεύματα, τα οποία τοποθετούνται εμπρός, όπου υπάρχει το έλλειμμα. Η πίσω περιοχή ονομάζεται δότρια, διότι είναι αυτή που μας δίνει τα τριχοθυλάκια, ενώ η μπροστινή πάσχουσα περιοχή ονομάζεται δέκτρια, διότι είναι αυτή που τα δέχεται. Στη δότρια περιοχή δεν παραμένει κάποιο κενό, διότι το τριχωτό που έχει παραμείνει συμπλησιάζεται. Στη δέκτρια περιοχή τα τριχοθυλάκια, οι ρίζες δηλαδή των τριχών, παράγουν καινούρια τρίχα, ακριβώς όπως θα παρήγαγαν στην περιοχή απ' όπου τα πήραμε. Οι ρίζες δηλαδή, απλώς αλλάζουν θέση και μεταφέρονται από το πίσω μέρος του τριχωτού στο μπροστινό, όπου υπάρχει το έλλειμμα. Τα μαλλιά σε αυτή τη νέα τους θέση μεγαλώνουν κανονικά, με τον τρόπο που μεγάλωναν και συμπεριφερόντουσαν στην περιοχή απ' όπου τα πήραμε. Μπορούμε να τα βάψουμε, να τα κουρέψουμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα μαλλιά στη νέα τους θέση θα μείνουν για πάντα, διότι διατηρούν τις ιδιότητες της περιοχής από όπου τα πήραμε και όχι της περιοχής όπου τα βάλαμε. Τα νέα μαλλιά βγαίνουν μετά από 3 μήνες και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται περίπου σε 6 - 8 μήνες

Σχετικά άρθρα

Πως θα δημιουργήσουμε «θεληματικό πηγούνι» και γωνίες στο πρόσωπο;

  Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί, ενώ βλέπετε μια ταινία, για το όμορφο αρρενωπό και γεμάτο γωνίες πρόσωπο του πρωταγωνιστή; Ή μήπως το...