ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Ένα πλούσιο, σφριγηλό μπούστο προσδίδει στη σύγχρονη γυναίκα σιγουριά, αυτοπεποίθηση και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία της. Όταν αποδείχθηκε ιατρικά ότι τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία, η επέμβαση αύξησης μαστών έγινε από τις πλέον περιζήτητες παγκοσμίως.

Σε όλες τις γυναίκες υπάρχει πάντοτε μία ασυμμετρία στους δύο μαστούς. Όταν όμως ξεπερνά κάποιο όριο, γίνεται αντιαισθητική και χρειάζεται διόρθωση. Το τι θα κάνουμε προκύπτει από τη λεπτομερή αξιολόγηση των δύο μαστών, του θώρακα και της ηλικίας. Άλλοτε μεγαλώνουμε με ένα ένθεμα το μικρό μαστό, άλλοτε μικραίνουμε τον μεγάλο. Πολλές φορές χρειάζονται και τα δύο, δηλαδή ταυτόχρονη σμίκρυνση ή ανόρθωση του ενός και αύξηση ή και ανόρθωση του άλλου. Υπάρχει επίσης μια συγγενής διαμαρτία (δηλαδή μία δυσπλασία κατά τη διάπλαση του εμβρύου), η οποία λέγεται σύνδρομο Poland, κατά το οποίο είναι ατροφικός ο μείζων θωρακικός μύς, ο σύστοιχος μαστός και υπάρχει πιθανότητα ατελούς ανάπτυξης του χεριού ή κάποιων δακτύλων. Για την διόρθωσή του απαιτείται η χρήση του πλατέως ραχιαίου μυός ως περιστροφικός κρημνός για να υποκαταστήσουμε τον μείζονα θωρακικό μυ και να αποκαταστήσουμε το πρόσθιο τοίχωμα της μασχάλης, καθώς και η χρήση ενθέματος σιλικόνης ώστε να δώσουμε στο μαστό τον όγκο που του λείπει.

Για την αυξητική μαστών χρησιμοποιούνται ενθέματα τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που περιέχουν σιλικόνη και αυτά που περιέχουν φυσιολογικό ορό. Και τα δυο είναι εξίσου ασφαλή. Το μέγεθος των ενθεμάτων εξαρτάται κυρίως από την επιθυμία του ίδιου του ατόμου αλλά και από το σωματότυπό του, δηλαδή τη διάμετρο του θώρακα, την απόσταση των θηλών από την υπομάστιο, το ήδη υπάρχον μέγεθος κ.α. Επιπλέον υπάρχουν ενθέματα που μπορούν να αυξομειώνονται σε όγκο και μετά την επέμβαση. Η αυξητική μαστών είναι μια επέμβαση με πολύ υψηλό βαθμό ικανοποίησης.

Η μείωση στήθους είναι μια επέμβαση που γίνεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ανακούφισης συμπτωμάτων που προκαλούνται από υπερτροφικούς μαστούς, όπως βάρος στο στήθος, μειωμένη έκπτυξη του θώρακα, πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, ενώ σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς παρατηρούνται χρόνιοι πονοκέφαλοι, δυσμορφίες στην πλάτη και τον αυχένα, κύρτωση των ώμων, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και δερματικοί ερεθισμοί. Ένας άλλος λόγος που καθιστά την επέμβαση αυτή σημαντική είναι επίσης ο καλύτερος έλεγχος του μαστού τόσο ψηλαφητικά, όσο και με απεικονιστικές μεθόδους όπως μαστογραφία, υπέρηχος, κλπ. 

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο πλεονάζων μαζικός αδένας, ενώ παράλληλα ανορθώνονται οι πτωτικοί μαστοί επιτυγχάνοντας μικρότερους, ελαφρύτερους και πιο συμμετρικούς μαστούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, χαρίζοντας μεγαλύτερη ευεξία, ελευθερία κινήσεων και καλύτερο έλεγχο του στήθους. Αποκατάσταση Μαστού μετά Μαστεκτομή.

Η μείωση στήθους είναι μια επέμβαση που γίνεται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους ανακούφισης συμπτωμάτων που προκαλούνται από υπερτροφικούς μαστούς, όπως βάρος στο στήθος, μειωμένη έκπτυξη του θώρακα, πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη, ενώ σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς παρατηρούνται χρόνιοι πονοκέφαλοι, δυσμορφίες στην πλάτη και τον αυχένα, κύρτωση των ώμων, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και δερματικοί ερεθισμοί.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά την επέμβαση αυτή σημαντική είναι επίσης ο καλύτερος έλεγχος του μαστού τόσο ψηλαφητικά, όσο και με απεικονιστικές μεθόδους όπως μαστογραφία, υπέρηχος, κλπ.  Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο πλεονάζων μαζικός αδένας, ενώ παράλληλα ανορθώνονται οι πτωτικοί μαστοί επιτυγχάνοντας μικρότερους, ελαφρύτερους και πιο συμμετρικούς μαστούς σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, χαρίζοντας μεγαλύτερη ευεξία, ελευθερία κινήσεων και καλύτερο έλεγχο του στήθους. 

Το γυναικείο στήθος, σύμβολο θηλυκότητας και γονιμότητας, είναι ένα σημείο του σώματος που κάθε γυναίκα επιθυμεί να διατηρεί στο ύψος του και να αναδεικνύει. Με το πέρασμα του χρόνου όμως χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και βέβαια υπόκειται στο νόμο της βαρύτητας.

Είναι γνωστό ότι πολλές γυναίκες δεν είναι ευχαριστημένες με την εμφάνιση του στήθους τους, όχι λόγω μεγέθους, αλλά λόγω χαλάρωσης και πτώσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα, είτε της ηλικίας, είτε των αυξομειώσεων του βάρους, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή κληρονομικών παραγόντων. Έτσι το στήθος μιας γυναίκας μπορεί να έχει αλλάξει σε μέγεθος, σχήμα ή σύσταση, εξαιτίας ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω παράγοντες. Η επέμβαση της ανόρθωσης του στήθους, ή αλλιώς μαστοπηξία, έχει ως σκοπό τη βελτίωση του σχήματος, του μεγέθους και της σύστασης του γυναικείου στήθους. Πολλές φορές μπορεί να γίνει μεμονωμένα, ενώ άλλες φορές συνδυάζεται με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, δίνοντας μεγαλύτερο όγκο και συντελώντας στην καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος.

Συχνά επίσης η ανόρθωση του στήθους μπορεί να συνδυαστεί με τη μείωση του μεγέθους της περιοχής γύρω από τη θηλή εάν αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη. Σε περιπτώσεις μικρών πτωτικών μαστών γίνεται ανόρθωση και ταυτόχρονη αποκατάσταση του όγκου με ενθέματα σιλικόνης. Εάν όμως πρόκειται για μεγάλους πτωτικούς μαστούς τότε δεν απαιτείται η χρήση ενθεμάτων.

Ο όρος "γυναικομαστία" που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι ίσως αδόκιμος και άνδρες οι οποίοι έχουν αυτό το πρόβλημα πιθανώς και να το θεωρούν υποτιμητικό. Συνήθως πρόκειται για υπερτροφία του λίπους και του μαζικού αδένα σε άνδρες και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Το 98% των περιστατικών δεν υποκρύπτει ορμονική διαταραχή, αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιας ορμονικής αστοχίας στη διάρκεια της εφηβείας όταν πια ορμονικά αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα δύο φύλα και να διαμορφώνουν τους δευτερογενείς χαρακτήρες του φύλου. Βέβαια καλό θα είναι όταν εμφανιστεί για πρώτη φορά το πρόβλημα να ελεγχθεί από τον ενδοκρινολόγο ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε ορμονικό πρόβλημα. Πολλές φορές αγόρια που έχουν αυτό το πρόβλημα στην προσπάθειά τους να το καμουφλάρουν, αφήνονται να παχύνουν ώστε η διόγκωση του στήθους να φαίνεται σαν απόρροια του πάχους και αυτό βέβαια όταν χάσουν το βάρος θα προσθέσει μία επιπλέον χαλάρωση στο δέρμα. Η διόρθωση είναι χειρουργική.

Ανάλογα με το ποσοστό λίπους ή μαζικού αδένα στο στήθος, προτείνεται είτε η αντιμετώπιση μέσω της λιποαναρρόφησης, είτε μέσω αφαίρεσης του μαζικού αδένα. Τις περισσότερες φορές γίνεται μία ημικυκλική τομή στο κάτω ήμισυ της θηλής και αφού η θηλή εγερθεί σαν κρημνός στο πάχος που πρέπει, αφαιρείται όλος ο υπόλοιπος μαζικός αδένας. Σε περιπτώσεις που υπάρχει και αρκετή χαλάρωση του δέρματος, τότε γίνεται μία κυκλική τομή γύρω από τη θηλή και γίνεται ταυτόχρονα περιθηλαία σύσφιξη του μαστού.

Η νάρκωση είναι συνήθως τοπική ή σε συνδυασμό με μέθη (sedation) και η νοσηλεία είναι από μερικές ώρες έως το πολύ μία ημέρα. Η επίδεση είναι ειδική πιεστική, δεν φαίνεται από τα ρούχα και παραμένει στο θώρακα για 10 ημέρες οπότε αφαιρούνται και τα ράμματα. Ο θώρακας θα πάρει την τελική του μορφή σε 4-6 μήνες όταν έχουν υποχωρήσει τελείως τα οιδήματα. Οι ουλές στα περισσότερα περιστατικά χάνονται σχεδόν τελείως και δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνδρες έχουν τρίχες στο θώρακα, μπορούν μετά το εξάμηνο να εμφανιστούν χωρίς να φοβούνται ότι κάποιος θα ξεχωρίσει ίχνη της επέμβασης.

Σχετικά άρθρα