ΑΚΜΗ-ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ-ΤΑΤΟΥΑΖ

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονή του τριχοσμηγματογόνου αδένα. Είναι σχετική με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά πλέον είναι και αρκετά συχνή μετά την ηλικία των 30 προσβάλλοντας και τα δύο φύλα εξίσου.

 Οι τρίχες, το σμήγμα και τα κερατινοκύτταρα, συσσωρεύονται στον εκφορητικό πόρο του τριχοθύλακα, τον φράζουν και εμποδίζουν τη ροή του σμήγματος να φθάσει στην επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα την αρχή δημιουργίας φαγεσώρων. Το κύριο βακτηρίδιο για την εμφάνιση της ακμής είναι το προπιονικό.

Σκοπός της θεραπείας ακμής είναι να μειώσει τον αριθμό των βακτηριδίων, να εξαλείψει την έμφραξη του πόρου του σμηγματογόνου αδένα και να βελτιστοποιήσει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής σμήγματος. Υπάρχει και η "φωτοπνευματική θεραπεία" που συνδυάζει την αναρρόφηση δέρματος με ευρέου φάσματος θεραπευτικό φως (480- 1250 nm). Με αυτό τον τρόπο έχουμε αφενός τη μηχανική ενέργεια της αναρρόφησης, η οποία αφαιρεί το σμίγμα του από τους πόρους του δέρματος και αφετέρου, το ευρέου φάσματος φως που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής των πορφυρινών, τα οποία είναι ένζυμα φωτοευαίσθητα. Αυτά τα ένζυμα είναι ο εχθρός του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής.

Η θεραπεία δεν είναι επώδυνη και δεν απαιτείται η χρήση τοπικού αναισθητικού. Είναι πολύ αποτελεσματική από την πρώτη θεραπεία και απόλυτα ασφαλής. Ο αριθμός των συνεδριών κυμαίνεται από 4 - 6 ανάλογα με τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού, αφού είναι σε θέση να εφαρμοστεί από την ήπια φαγεσωρική ακμή έως και την κυστική. Ερυθρότητα και ήπιο οίδημα της περιοχής είναι πιθανό να υπάρχει μετά τη θεραπεία που διαρκεί περίπου ένα 24ωρο.

Η αποτρίχωση με laser είναι μια απόλυτα ασφαλής και σίγουρη μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχοφυΐας του σώματος. Η δέσμη φωτός του laser απορροφάται επιλεκτικά μόνο από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει επιλεκτική εστίαση ενέργειας στο θύλακα της τρίχας και να τον καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα ή τον υπόλοιπο οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας επηρεάζονται όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση και όχι στην καταγενή ή την τελογενή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν επαναληπτικές συνεδρίες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε ηλικία, σε κάθε φύλο καθώς και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η αποτρίχωση με laser γίνεται για αισθητικούς λόγους, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως π.χ. η θυλακίτιδα, ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες στην περιοχή του μπικίνι αλλά και στους άντρες στην περιοχή του γενείου όπου και στις δύο περιπτώσεις το laser αποτελεί τη μοναδική, ιατρικώς ενδεδειγμένη, αντιμετώπιση.

Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και της τρίχας καθώς και το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ τους. Όσο αδυνατίζει η τρίχα τα μεσοδιαστήματα μεγαλώνουν φτάνοντας και τους 2 με 3 μήνες έως ότου εξαφανιστούν τελείως.

Αν έχει έρθει η στιγμή που θέλετε να απαλλαγείτε από ένα τατουάζ, υπάρχει πλέον η λύση. Τα σύγχρονα laser έρχονται να δώσουν και σε αυτή την περίπτωση τη λύση, εξαφανίζοντας κάτι που θέλετε να αφήσετε στο παρελθόν. Τα τατουάζ σβήνουν χωρίς να μείνει κανένα απολύτως ίχνος. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδικασίας εξαρτάται από τον αριθμό των χρωμάτων και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το τατουάζ.

Σχετικά άρθρα