Εγκυκλοπαίδεια Υγείας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Ανοργασμία / Ανεσταλμένος γυναικείος οργασμός*

Τι είναι


Η ανοργασμία στις γυναίκες είναι η αδυναμία της γυναίκας να φτάσει σε οργασμό μετά από κανονική σεξουαλική διέγερση (εφύγρανση του κόλπου, συστολή κλειτορίδας, ερεθισμός θηλών του μαστού, κλπ). Είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή, όμως τα ποσοστά της μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας.

 

 

Πού οφείλεται - Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Η εκδήλωση της ανοργασμίας φαίνεται να σχετίζεται με κακή σεξουαλική επικοινωνία, διαταραχή σχέσεων (καυγάδες, τσακωμοί, κλπ) και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες (όπως άγχος για την απόκτηση παιδιού, ενοχές για τη σεξουαλική πράξη, κλπ), αλλά και σωματικές παθήσεις (όπως σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις θυρεοειδούς, κλπ), η κατάχρηση αλκοόλ και άλλα.

 

 

Διάγνωση


Οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς το είδος και τον τρόπο του σεξουαλικού ερεθισμού που προκαλεί τον οργασμό.


Μεγάλη σημασία έχει εάν η ικανότητα μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό είναι μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να έχει ανάλογα με την ηλικία της, τη σεξουαλική της εμπειρία και την επαρκή σεξουαλική διέγερση. Με βάση το παραπάνω γίνεται η διάγνωση από τον ιατρό (γενικό/οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, γυναικολόγο).


Σημαντικό είναι αν η γυναίκα αναγνωρίσει κάποιο ψυχολογικό αίτιο που την επηρεάζει να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει. Καθώς και αν πάσχει από κάποια πάθηση να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία.


Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα (κυρίως στους άνδρες), συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και τεχνικά μέσα (π.χ. δονητές).

 

 

Μοσχονάς Δημήτριος, Ψυχίατρος

Βιλαέτη Αγάπη, Ιατρός

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

 

Σχετικές ειδικότητες - Forum


Εξετάσεις


Συμπτώματα

Ο γιατρός εξηγεί:
Νέο υαλουρονικό παρουσιάστηκε στο 4th ITED στο Παρίσι
18-11-15 / 14:00

Πριν από μερικές ημέρες ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος παρευρέθη στο 4th ITED στο Παρίσι....

πλήρες άρθρο