Εγκυκλοπαίδεια Υγείας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Νεφρωσικό Σύνδρομο*

Τι είναι η νόσος 


Συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια. Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη όπως και η παθογένεια (αιτιολογούνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Η αιτιολόγια του δεν είναι γνώστη όπως και η παθογένεια (αιτιολόγουνται ανοσολογικοί μηχανισμοί).

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Το νεφρώσικο σύνδρομο συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 10 χρόνων και είναι πιο συχνό στα αγόρια.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Χαρακτηρίζεται από οίδημα εντοπισμένο (πρόσωπο ,όσχεο ,άκρα) ή καθολικό πολλές φορές με ασκίτη και υδροθώρακα. Η διούρηση είναι ελαττωμένη. Μπορεί να υπάρχει παροδική υπέρταση , αιματουρία. Στις εργαστηριακές  εξετάσεις παρατηρείται: λευκωματουρία και παροδική αιματουρία από τα ούρα. Στο αίμα υπάρχει υπολευκωματιναιμία, υπογαμμασφαιριναιμία  και αύξηση της χοληστερόλης. Η  ΤΚΕ είναι αύξημενη.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Συνιστάται διαιτολόγιο πλούσιο σε λευκώματα και φτωχό σε αλάτι .Σε περίπτωση μεγάλων οιδημάτων χορηγείται ενδοφλέβια, πλάσμα, λευκωματίνη και διουρητικά . Επίσης δίνεται πενικιλλίνη για την αντιμετώπιση της αυξημένης ευαισθησίας του ασθενή στις λοιμώξεις, κορτικοειδή και ανοσοκατασταλτικά.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση


Εξαρτάται από την μορφή  των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων, σ΄ αυτή με ελάχιστες αλλοιώσεις που είναι  και η συχνότερη , είναι καλή , στις άλλες περιπτώσεις δεν είναι τόσο καλή .Το νεφρωσικό  σύδρομο όπως και η σπεραματονεφρίτιδα που δεν θεραπεύονται σωστά , πολύ σπάνια μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια με  ουραιμία και κάκη πρόγνωση, που  αντιμετωπίζεται με  περιτοναϊκή διάλυση  ή μόνιμα με μεταμόσχευση νεφρού .

Σχετικές ειδικότητες - Forum


Εξετάσεις


Συμπτώματα

Ο γιατρός εξηγεί:
Νέο υαλουρονικό παρουσιάστηκε στο 4th ITED στο Παρίσι
18-11-15 / 14:00

Πριν από μερικές ημέρες ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος παρευρέθη στο 4th ITED στο Παρίσι....

πλήρες άρθρο