Εγκυκλοπαίδεια Υγείας

Αλφαβητική Αναζήτηση

Ασταθής στηθάγχη*

Τι είναι η νόσος

 

Ορίζεται ο  στηθαγχικός  πόνος ο οποίος  εμφανίζεται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κάποιου εκλυτικού παράγοντα όπως η σωματική άσκηση , το κρύο , η συγκίνηση ,κ.ά . δηλαδή ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά την διάρκεια του ύπνου . Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος από εκείνον της σταθερής στηθάγχης  (όπου πρέπει να γίνει και διαφοροδιάγνωση ) και να διαρκεί περισσότερο . Υποχωρεί με την λήψη νιτρωδών φαρμάκων. Ενδέχεται να συνοδεύεται από πτώση της αρτηριακής πίεσης ή σημαντική δύσπνοια .  Η ασταθής στηθάγχη υποδηλώνει σοβαρή πάθηση των στεφανιαίων αρτηριών και έχει χειρότερη πρόγνωση.

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν


Η διάβρωση  ή η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας  και ο σχηματισμός μη αποφρακτικού θρόμβου, αποτελούν τον κύριο παθογενετικό μηχανισμό . Η απόφραξη του αγγείου που προκύπτει δημιούργει την ισχαιμία που φέρνει τον πόνο ( με συνοδό μείωση του οξυγόνου του αιματος ).Ο πόνος είναι αιφνίδιος και προοδευτικά επιδεινούμενος.  Σε αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να γίνεται νωρίς και έγκαιρα αγγειογραφία με επεμβατική αγγειοπλαστική μέθοδο ή άλλη επέμβαση.

 

Αθηροσκλήρωση στεφανιαίων  αρτηριών –το συχνότερο αίτιο

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


-άρρεν φύλλο

-σακχαρώδης διαβήτης

-προχωρημένη ηλικία  > 65 ετ.

- αρτηριακή υπέρταση

-οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου

-αυξημένη HDL και μειωμένη LDL χοληστερόλη

-έλλειψη σωματικής άσκησης

-κάπνισμα , παχυσαρκία

 

 

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα


-Αιφνίδιος θωρακικός πόνος με αντανάκλαση στον ώμο, το χέρι , την κάτω γνάθο ,τον τράχηλο , την πλάτη που περιγράφεται σαν σφίξιμο , κάψιμο ή θωρακική δυσφορία

-Ακανόνιστο καρδιακό σφυγμό κατά την ακρόαση

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Γίνεται με:

1) με σωστό ιστορικό ,

2)  ΗΚΓ επί πόνου με την διαφορά όμως ότι απαγορεύεται άμεσα  η διενέργεια δοκιμασίας κοπώσεως,

3) δοκιμασία κοπώσεως με ή χωρίς χορήγηση φαρμάκων ( αδενοσίνη , δοβουταμίνη ) , με ή χωρίς απεικόνιση  της καρδίας ( με σπινθηρογράφημα )

4) αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο  κρεατινικής  φωσφοκινάσης ( CPK ) ,μυοσφαιρίνης και τροπονίνης Ι και Τ,

5)  ηχοκαρδιογράφημα

6) υπολογιστική τομογραφία καρδιάς,

7) στεφανιογραφία ή αρτηριογραφία

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο πόνος έρχεται συνήθως κατά την ανάπαυση ή τον ύπνο με διάρκεια > 30 λεπτά . Όταν παραταθεί πολύ μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα οπότε ονομάζεται και προεμφραγματική  στηθάγχη .

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

 

Η ασταθής στηθάγχη ενδέχεται να οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Μετά την σταθεροποίηση της κλινικής εικόνας γίνεται αν είναι δυνατόν στεφανιογραφία και περαιτέρω αντιμετώπιση των βλαβών . Κατά την διάρκεια της κρίσης είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο και η χορήγηση ενδοφλέβιας φαρμακευτικής  αγωγής – νιτρώδη και ηπαρίνη ( σαν αντιπηκτικό διαλύει τον θρόμβο ).

 

Αντιαιμοπεταλιακά  φάρμακα  χρησιμοποιούνται συχνά και σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη . Τα δύο αυτά φάρμακα συγχορηγούνται . Η ασπιρίνη  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος.

 

Συχνά όταν ένα αγγείο εμφανίζει στένωση ή απόφραξη , πραγματοποιείται  αγγειοπλαστική και τοποθέτηση ενδαγγειακής πρόθεσης – stent – για την διάνοιξη της αρτηρίας .Προς αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρουν και οι επικαλυμμένες με φάρμακα ενδαγγειακές  προθέσεις (drug –eluting stents ), γνωστές και ως φαρμακευτικά stents .

 

Η εγχείρηση αορτοστεφανιαίας  παράκαμψης αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς . Αυτό εξαρτάται από το ποιες και πόσες στεφανιαίες αρτηρίες έχουν στενωθεί , καθώς και το βαθμό στένωσης τους.

 

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν  φάρμακα για τον έλεγχο  της αρτηριακής πίεσης  , του άγχους , των αρρυθμιών , και της χοληστερόλης ( όπως οι στατίνες ).

 

 

Πώς να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση


Σε ποσοστό 50-75% υπάρχει ένα ή περισσότερα επεισόδια ασταθούς στηθάγχης που προηγούνται ενός εμφράγματος .

 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής συνεισφέρουν στην πρόληψη .

1)      Μείωση βάρους

2)      Διακοπή καπνίσματος

3)      Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

4)      Έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη

5)      Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα

 

Αν έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες για καρδιοπάθεια ,μπορεί να γίνει  λήψη ασπιρίνης ( 75-325 mg ) ή κλοπιδογρέλης.

 

 

Αγαπίου Φωτεινή, Ειδ. Καρδιολόγος

 

Σχετικές ειδικότητες - Forum


Εξετάσεις


Συμπτώματα

Ο γιατρός εξηγεί:
Νέο υαλουρονικό παρουσιάστηκε στο 4th ITED στο Παρίσι
18-11-15 / 14:00

Πριν από μερικές ημέρες ο πλαστικός χειρουργός κ. Χριστόπουλος παρευρέθη στο 4th ITED στο Παρίσι....

πλήρες άρθρο